Deze maand daag ik mijzelf uit om af te kicken van mijn suikerverslaving. Verslaving is in mijn geval echt het juiste woord. Ik heb regelmatig suikershots nodig om te kunnen blijven functioneren. Tot gisteren at ik op een doordeweekse dag vier koekjes als ontbijt, om 10u een koekje of chocolade bij de koffie, ’s middags boterhammen (wit brood) waarvan twee met choco, om vier uur terug een koekje/chocolade en tot slot een (gezond) avondmaal gevolgd door een dessertje dat vaak ijs was of een warme chocolademelk met echte chocolade. Suiker-suiker-suiker de hele dag door. Verslaafd. Tijd om hier iets aan te doen!

Hoe ga ik dit aanpakken? Wel, je kan in het hele suikerafkicken vrij ver gaan. Voor mijzelf heb ik beslist om alle producten waarin toegevoegde suikers zitten de komende vier weken volledig te bannen uit mijn leven. Echter, producten waarin uit nature suiker zit, zoals fruit, blijf ik wel gewoon eten. Suikervervangers zoals Stevia ga ik de eerste vier weken ook nog vermijden om mijn lichaam te laten wennen aan een leven met minder zoete smaken.

Ik ben mij al een hele week mentaal aan het voorbereiden op een leven zonder suiker. Bij elk koekje dat ik de laatste week in mijn mond stak besefte ik hoe moeilijk het zal worden om het vanaf nu te laten. Gelukkig zijn er veel kookboeken te vinden met gezonde suikervrije alternatieven en daar ben ik mij dan ook volop in aan het verdiepen.

Om mijzelf de komende weken niet in verleiding te brengen om toch iets met suiker te eten heb ik gisteren onze voorraadkast opgeruimd. Alles met suiker ging eruit en een hoop gezonde suikervrije alternatieven erin.collagetestVanochtend was het dan zover, de eerste ochtend sinds jaren waarin ik mijn koekjesontbijt moest vervangen door iets gezonders. Ik koos voor een recept van Pascale Naessens met vijgen, ricotta en amandelschilfers en het was superlekker.

collagevijgIndien ik zo van die recepten kan blijven vinden dan zie ik het leven zonder suiker wel zitten. Al hou ik mijn hart vast voor deze week, een week waarin ik hoogstwaarschijnlijk last zal krijgen van allerlei afkickverschijnselen. Ik hou jullie op de hoogte! Elke week zal ik hier een verslag typen van hoe het leven zonder suiker mij bevalt (of niet bevalt) om dan na vier weken de eindconclusie te schrijven. Ik ben zelf echt benieuwd wat een suikervrij leven met mijn lichaam zal doen.

Groetjes,

Sheena