dagplanning

 

Uit de eerste resultaten van de ‘Sheena Blogt – enquête’ (die nog steeds ingevuld kan worden, zeker eens doen!) kwam er al een aantal keer dezelfde vraag naar boven, namelijk de vraag: hoe krijg je een hoofdberoep, bijberoep, huishouden en kinderen gecombineerd?

Wel, ik zal jullie eens mijn grote geheim verklappen. Mijn grote geheim om al die zaken te combineren zonder te crashen is … manlief. Manlief helpt mij alles te combineren door in te springen in het huishouden, mij ’s avonds tijd en ruimte te geven om voor de webshop te werken, mij te helpen met het wegbrengen van de postpakketten en door er gewoon altijd te zijn als mijn grote steun en toeverlaat.

Verder heb ik ook ontdekt dat er best veel uren in een dag zitten die ik nu, in tegenstelling tot vroeger in de periode zonder kinderen en bijberoep, maximaal benut. Ik plan elk uur vol, zowel met werk als met ontspanning want ook tijd voor dat laatste mag zeker niet vergeten worden.

Ik zal jullie even laten zien hoe een weekdag er bij mij uitziet, ik neem een dinsdag als voorbeeld dat is namelijk de dag waarop ik naast werken en voor de kinderen zorgen ook nog eens de was probeer te doen én toch nog wat tijd voor mijzelf (en manlief) probeer te hebben.

* 6.15u: de wekker gaat. Indien kleine broer nog niet wakker is maken we hem wakker en geef ik hem borstvoeding (jaja, dat geef ik nog steeds, …echt een gemak en spaart mij al een hoop gedoe met flesjes uit ’s ochtends)

* 6.40u: ik sta op en ontbijt, intussen check ik de sociale media eens op mijn gsm en lees ik wat e-mails. Manlief bekommert zich vanaf nu om de kinderen, hij kleedt ze aan, geeft grote broer eten en brengt ze om 7.30u naar de oppas voordat hij zelf naar het werk vertrekt. Manlief neemt ook nog eventuele webshopbestellingen mee om onderweg bij de post af te leveren.

* 7.10u: op dit uur zit ik meestal in de auto onderweg naar het werk.

* 7.40u: aankomst op het werk. Ik drink een tasje koffie, zet mij achter de pc en begin te werken en te vergaderen.

* 16 u: leve de flexibele werkuren, om 16u ben ik meestal alweer op weg naar huis.

* 16.30: ik pik kleine broer op bij de onthaalmoeder en daarna grote broer bij mijn ouders die hem hebben opgevangen na school.

* 17u : de kinderen en ik zijn thuis en ik doe een poging om de kinderen te entertainen en intussen mailtjes van de webshop te beantwoorden,rekeningen te betalen en betalingen en nieuwe bestellingen te bekijken. We gaan ook eens naar de kippen kijken en vullen hun eten en drinken aan.

* 17.30u: manlief komt thuis. Naar de winkel moet niemand nog gaan want dat doen we in het weekend één keer voor de hele week. Spaart ons heel wat tijd uit!

* 17.30u tot etenstijd: manlief begint te koken en ik verzamel en sorteer alle vuile was en zet een eerste machine in. Dit is trouwens meestal het moment dat grote broer even tv mag kijken en kleine broer al eens in het park bij papa in de keuken wordt gezet. Na de was begin ik bestellingen te knippen voor de webshop. Verzendingen met Kiala worden nog snel weggebracht naar het Kialapunt.

* na het eten: we zetten de kinderen in bad, ik geef kleine broer nog een borstvoeding en daarna (rond 19u – 19.30u ) leggen we ze in bed.

* 19.30u: ik hang nog vlug de eerste was op, zet een nieuwe machine in en trek dan mijn sportoutfit aan. Twee tot drie keer per week loop ik ’s avonds een half uurtje.

* 20u: terug thuis en douchen, daarna weer een was ophangen en een nieuwe machine inzetten.

* 20.30u: pauze, ik kijk een tv-programma, ‘met vier in bed’ bijvoorbeeld (dat heb ik dan de dag ervoor opgenomen, ik kijk zelden ‘live’ tv). Meestal gaat manlief dan even sporten (hij traint voor een marathon!) .

* 21.15u: ik werk nog gauw wat boekhouding bij, knip eventueel nog een bestelling als nog niet alles geknipt was, praat nog wat bij met manlief en werk de was verder af. Soms geef ik de planten in de tuin nog water of schrijf ik een blogbericht.

* 23u: ik lig in bed en lees nog even (op dit moment ligt het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo op het nachtkastje) daarna is het oogjes toe …

Uiteraard zijn niet alle dagen even druk.

Op woensdag heb ik een vrije dag, die dag gaat echt volledig naar de kinderen. Wanneer ik erin slaag om ze op woensdagnamiddag te laten slapen dan gebruik ik die tijd ofwel voor de webshop (bestellingen knippen, nieuwe stoffen zoeken en bestellen, boekhouding bijhouden, nieuwe stoffen online plaatsen, …) ofwel puur voor mijzelf om te bloggen of iets te naaien. Naast woensdag ben ik trouwens ook op maandag thuis, al is dat om thuis te werken (voor mijn hoofdberoep). Het grote voordeel van thuis werken is natuurlijk het uur woon-werk-verkeer dat ik uitspaar , bovendien zorg het er ook voor dat ik die dag zelf grote broer naar school kan brengen en kan halen. We lunchen die dag ook samen, altijd een leuk momentje, gewoon hij & ik & onze boterhammen.

In het weekend kuisen manlief en ik het huis. Eén keer om de twee weken doen we dat grondig (het hele huis). De week daartussen voorzien we enkel een extra kuisbeurt voor de living en keuken. Ons huis is zeker geen voorbeeld van het perfect onderhouden huis. Er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden in het leven.  Pas op, hygiëne is voor ons superbelangrijk, maar ik durf best toegeven dat ik bijvoorbeeld pas onze vensters kuis wanneer het écht heel heel erg begint op te vallen dat ze vuil zijn (en dan nog duurt het soms nog even voordat ik er echt tijd voor maak).

De was doen we op dinsdagavond en meestal nog één machine op woensdag, de strijk wordt meestal in het weekend gedaan. De moestuin geef ik één keer om de twee weken een grote onderhoudsbeurt en in droge periodes geef ik ’s avonds alles water. Ook de kippen krijgen dagelijks aandacht. Manlief rijdt ook wekelijks het gras af.

Ik het weekend is er altijd meer tijd, tijd voor het gezin. Een dagje gaan shoppen, eens naar de dierentuin, familie bezoeken, dat lukt allemaal in het weekend.

Voor de shop moet ik naast het dagelijkse werk ook nog één keer per kwartaal een paar uur voorzien om de boekhouding van het kwartaal af te ronden. Ik werk wel samen met een boekhoudster maar (om geld uit te sparen, ik betaal ze per uur) probeer ik toch zoveel mogelijk zelf al voor te bereiden.

Op dit moment lukt het vrij goed om alles te combineren. Dankzij het feit dat ik nu 4/5de werk, dankzij de hulp van manlief (& familie voor opvang van de kinderen) en dankzij het feit dat ik mijn bijberoep bewust klein probeer te houden. Hoe groter de shop, hoe meer werk. Ik knip liever elke dag 1 bestelling zonder stress, dan elke dag 20 bestellingen tegen de tijd. Het is tenslotte ‘maar’ een bijberoep.

Neemt niet weg natuurlijk dat bij de minste schop tegen mijn planning, alles in elkaar valt. Een vreselijke file onderweg? Dan schuift de hele planning op en zal het lopen, tv kijken of de was doen al niet meer lukken. Kindjes ziek? Vergeet de hele planning maar.

Maar zolang het goed gaat blijf ik maar gaan (even hout vasthouden). Lukt het niet meer, dan passen we de planning aan. Voor alles is er een oplossing.

Dankzij voldoende leuke momenten tussendoor (koffietje drinken hier en daar, netflix kijken, met de kindjes spelen) , lukt het om een druk schema lang vol te houden.

Al ben ik wel blij dat ik bijna vakantie heb hoor 😉 Af en toe moet je ook eens alles kunnen loslaten en het hoofd helemaal leeg maken. Niets moet dan, alles mag. Iets om naar uit te kijken!

Groetjes,

Sheena