We hadden het er al zo vaak over gehad en een maand of drie geleden besloten we om het eens écht vast te leggen: een etentje in The Jane. Het restaurant van chef-kok Nick Bril én de alom bekende Sergio Herman. Toen we reserveerden was het een restaurant met 1 ster, intussen kregen ze er een tweede ster bij.

Reserveren was makkelijker gezegd dan gedaan, er waren enkele pogingen voor nodig maar eens een zaterdagochtend om 8u klaar zitten achter de PC om te reserveren leverde resultaat op. Drie maanden later, op 9 januari was het dan eindelijk zo ver.

De verwachtingen waren hoog. Dat is altijd een beetje gevaarlijk natuurlijk. Dan mag er al niet teveel fout gaan om niet teleurgesteld te worden en dan is het ook moeilijk om nog echt overdonderd te worden. Werden de verwachtingen ingelost?

collagejane2

De start van de avond was alvast dik in orde. We hadden een parkeerplaats gereserveerd via het restaurant in een parkeergarage op 5 minuutjes wandelen. In de garage zagen we al het mooie The Jane embleem terugkomen, er werd duidelijk aandacht besteed aan details en daar hou ik van. Bij binnenkomst werden we goed ontvangen en naar ons tafeltje gebracht, een twee persoonstafeltje aan een comfortabele bank, ver genoeg van de andere gasten om rustig te kunnen praten. Alhoewel rustig .. de muziek stond vrij luid, dat viel ons meteen op maar hoe later het werd hoe minder het opviel (daar had de wijn waarschijnlijk wel iets mee te maken).

We gingen van start met een lekker aperitiefje, één van de betere (misschien wel de beste) gin-tonics en kregen alvast vier(!) amuses voorgeschoteld (één voor één) die elk een klein gerecht op zich waren en er prachtig uitzagen. Lekker! Het werd ook snel duidelijk wat een geoliede machine The Jane eigenlijk is. Overal liep personeel heen en weer. De menukaart werd gebracht. Er is maar 1 menu maar je kan kiezen voor 7 of 8 gerechten en dan kan je er nog eens voor kiezen om een extra gerecht toe te voegen, dat extra gerecht was dan kreeft. Wij kozen voor de 7 gerechten zonder kreeft en voor aangepaste wijnen, de light versie. Ik ben nogal snel zat van teveel wijn (en vijf glazen na een gin-tonic is echt té veel) en manlief moest nog rijden dus wij waren blij te horen dat we ook halve glazen konden nemen. 1 keer aangepaste wijnen dus voor twee, perfect voor ons. We kozen voor de ‘Jane Inimitables’, de iets gewaagdere wijnkeuze en dronken zo onder meer de droogste sherry ooit maar ook een stinkende (echt!) maar lekkere cider en een verrukkelijke chianti.

Na het doorgeven van onze menu keuze kwam al snel de stroom aan gerechten op gang. Het tempo lag hoog. Het niveau van eten ook. Sommige gerechten verbaasden mij echt. Ik lust bijvoorbeeld geen komkommer. Smakeloze groente vind ik dat. Als het moet eet ik het op maar plezier heb ik er niet aan. Oesters ben ik ook niet zot van, glibberig en glad, niet echt mijn ding. Nu wou het toch weer lukken dat er juist een gerecht tussen zat met oesters én komkommer. Wel, ik vond het het beste gerecht van de avond. Echt waar, ik heb nog nooit komkommer gegeten die zo lekker was. Gesmuld heb ik! Het kan dus toch, komkommer lekker bereiden. Fijne ontdekking.

Het menu bestond naast de vier amuses uit maar liefst 5 voorgerechten. Die voorgerechten werden soms per twee of toch heel snel na elkaar opgediend wat soms wel een beetje vreemd over kwam. Het ene bord was nog niet leeg en ze kwamen het volgende er al bij zetten. Dat gaf een beetje een gevoel van ‘we moeten hier wel door die zeven gangen geraken hé, hup hup het moet vooruit gaan‘. Ze hadden het gelukkig wel op voorhand aangekondigd dat ze dit zo deden dus al bij al stoorde het niet té erg.

Na de voorgerechten was er een iets langere pauze en dan volgde hét hoofdgerecht. Het hoofdgerecht was duif en voor mij was dat het minste gerecht van de avond maar dat kan ook komen doordat er een duivenpoot in zijn geheel op ons bord lag en dat hoeft voor mij toch echt niet. Ik eet vlees en ben mij er heel bewust van dat dat dieren zijn maar hun poten hoef ik niet in mijn bord dank u, dat is gewoon vies 😉

Ik heb ook in mijn leven nog nooit zoveel bloemen gegeten. Dat leek in elk gerecht aanwezig te zijn en dat blijf ik toch wat vreemd vinden. Ik weet niet of dat echt iets bijdraagt buiten dat het er wel mooi uitziet.

Maar het eten was lekker, superlekker. Helemaal zoals we verwacht hadden dat het zou zijn. Mooi en lekker.

janecollage

Wat ook goed was: sinds kort eet ik lactosevrij. We hadden dit op voorhand doorgegeven aan het restaurant en die avond zelf heb ik daar niets meer over moeten zeggen. Al meteen van bij het serveren van de eerste amuse werd er gezegd ‘…en voor u mevrouw hebben we een licht aangepaste versie waarbij we de yoghurt vervangen hebben door ...’ Super gewoon, daar hou ik nu eens van. Toont maar weer eens aan hoe goed ze daar georganiseerd zijn. Qua bediening hebben wij echt niets te klagen gehad. Knappe bediening trouwens ook, jong en hip.

Het dessert dat ik kreeg was ook helemaal aangepast, volledig lactose vrij en superlekker. Tot mijn grote verbazing volgde na dat dessert nog een dessert. Super! Er kan nooit genoeg dessert zijn als je het mij vraagt. Manlief koos in de plaats van dessert voor kaas en vond het de beste kaasschotel ooit.

Het restaurant zelf vond ik heel mooi ingericht. Het restaurant bevindt zich in een oude kapel/kerk en ik was op voorhand een beetje bang dat het daar wat kil en luid zou overkomen. Gelukkig bleek het er toch heel gezellig te zijn om te vertoeven. Soms was het er wel wat fris maar dat kwam door de voordeur die regelmatig open en dicht ging door gasten die buiten gingen roken (tssss).

Wat ook heel fijn was, was het feit dat je kon binnenkijken in de keuken. De keukenploeg staat achter een glazen wand en je kan echt alles zien.

Tot slot was er nog Sergio Herman. Ik hoefde hem niet persé te zien maar stiekem hoopte ik er toch een beetje op. Ik was dan ook heel blij toen hij aanwezig bleek te zijn. Ik nam er een geweldig wazige foto van toen hij onze tafel passeerde en voelde mij weer even 16 jaar.

sergio

Het was een hele beleving zo’n avondje the Jane. We hadden een zeer fijne avond. Zo’n avond die je maar eens in de zoveel tijd kan meemaken maar dat maakt het net zo speciaal. We beginnen alvast te sparen om binnen een jaar of twee nog eens terug te gaan of naar één van de vele andere toprestaurants die ons land telt. Aanraders mag je hieronder bij de reacties altijd delen!

Sheena