Ik toonde hem hier al eens eerder een paar dagen geleden, mijn nieuwe (huishoud)vriend:


De combinatie huishouden – full time job – kind verzorgen vind ik niet altijd gemakkelijk.
Nu, in de zomermaanden, wanneer de dagen lang zijn valt het allemaal nog wel mee. Maar in de donkere winter maanden, durf ik mij al eens afvragen wat de zin van het leven is wanneer ik niets anders kan/mag doen dan gaan werken, kuisen, wassen, strijken en pampers verversen.
Vaak gaat de helft van ons weekend op aan huishoudelijke taken, terwijl die twee dagen de enige twee dagen van de week zijn waarin we er eens 100% voor dat kleine ventje van ons zouden kunnen zijn.

Dus, er moest iets veranderen.  Huishoudhulp? Neen, daar voel ik mij niet zo goed bij. Het idee dat er iemand ‘vreemd’ in huis komt vind ik niet fijn. Bovendien zou ik mijzelf toch nog verplicht voelen om alles al een beetje proper te maken op voorhand zodat ik mij niet doodschaam wanneer die huishoudhulp ons huis binnenkomt. Een huishoudhulp zou ook weer een extra maandelijkse kost met zich meebrengen.

Neen, we zochten een andere oplossing. We gaan het werk zelf blijven doen, maar we willen het ons zo gemakkelijk mogelijk maken. We vonden een oplossing. Enerzijds in de stoomreiniger, die nu al een half jaartje bij ons woont, en anderzijds, sinds kort, in de robotstofzuiger.

De aankoop van de stoomreiniger was al een gigantische stap richting meer vrije tijd. Het maakt het kuisen zelfs bijna leuk. In plaats van te zitten klungelen met dweilen en emmers water neem ik nu mijn stoommachine en glijd daarmee al stomend door het huis .. Een paar minuten later is mijn huis dan 10 keer zo proper dan wanneer ik er met de dweil doorging. Bovendien kan ik nu ook heel gemakkelijk badkamertegels, ramen,de keuken,… kuisen. Dus , een topaankoop!

Maar ik bleef nog veel werk hebben met het stofzuigen. Vooral nu,met dat kleine kruipende monstertje in ons huis, dat al rondkruipend voor veel broodkruimels, koekjeskruimels, zand, … zorgt doorheen het huis.
Vandaar dus de aankoop van onze robotstofzuiger.

Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Manlief had mij al vaak gezegd ‘koop toch zo’n robotstofzuiger’. Maar ik kon niet geloven dat zo’n ding wel goed zou werken. Zeker niet in ons kleine huisje waar er op sommige plaatsen zoveel meubels staan dat er niet veel vloer meer overschiet en er zoveel hoekjes en kantjes zijn voor dat ding om in vast te lopen.

Maar na een korte rondvraag bij mensen die er wel al ervaring mee hadden en het lezen van enkele reviews online, gingen we over tot de aankoop.

We hebben hem nu iets meer dan een week, en dit zijn onze bevindingen tot nu toe:
– zo’n robotstofzuiger werkt heel goed. Hij geraakt op plaatsen waarvan je het niet direct zou verwachten zoals in hoeken of rond tafelpoten. 
– onze mat is nog nooit zo proper geweest
– we lieten hem drie dagen na elkaar de living stofzuigen en drie keer zat er heel veel stof in zijn bakje. Ik wist niet dat ons huis zo vuil was … 
– soms zijn er bepaalde obstakels die we uit de weg moeten zetten. Zoals één van onze stoelen waar hij persé over de poten (zo van die platte die op de grond liggen) wil kruipen ipv er rond te gaan. Twee keer hebben we hem al hulpeloos bungelend op de poten teruggevonden.
– hij kuist kriskras doorheen het huis, maar op het einde lijkt hij toch overal geweest te zijn
– moesten we er nog eens eentje kopen dan zouden we er nu wél één nemen die na het opladen automatisch weer verder gaat waar hij gestopt was (hebben we nu niet en had misschien toch handig geweest in de living die blijbkaar nét iets te groot is om in één keer te doen)
– als we hem boven in de gang zetten om van daaruit ook bureau en slaapkamer te kuisen, vindt hij de slaapkamer niet (maar dat weten we nu dus nu zetten we hem gewoon in de slaapkamer op)
– hij maakt veel lawaai, dus we zetten hem enkel op wanneer we niet in die ruimte moeten zijn
– hij doet er een uur over om de living te stofzuigen
– er zijn plaatsen waar hij niet geraakt (zoals tussen twee kasten waar de doorgang te smal is), maar onze kruimeldief komt daar dan van pas.

Voorlopig zijn we er dus heel tevreden over. Het grootste gemak vind ik dat ik niet meer elke week een kwartier bezig ben met onze mat terug proper te krijgen. Dat hoef ik nu nooit meer te doen want ons robotje doet dat prima!

Zoonlief heeft de robot ondertussen ook ontdekt en kan het natuurlijk niet laten om op de knopjes te duwen. Maar ach … dan laat ik hem gewoon nog een beetje extra stofzuigen. Het kan niet proper genoeg zijn bij ons 😉

Hebben jullie nog tips om het huishouden gemakkelijker te maken? Een automatische wasophanger zouden ze zo bijvoorbeeld nog mogen uitvinden. Of iets dat het stof afdoet. Er is zeker nog ruimte voor verbetering …

Groetjes,

Sheena