Vandaag werkte ik de prijs van mijn eerste give-away af. Marieke heeft deze gewonnen. Ik mocht zelf kiezen in welk stofje ik de gewonnen clutch wou maken en het toeval wil dat ik op de dag dat ik haar naam trok als winnares van de give-away, ik net een nieuw leeuwenstofje in de bus ontving.
En laat Marieke nu een blog hebben met de naam ‘de mier en de LEEUW’. En laat haar logo er nu toevallig zo uitzien:

Dat gaf mij meteen inspiratie om deze prijs voor haar in elkaar te steken:


De kleuren komen niet zo goed over op de foto, maar zowel de leeuw, als de paarse en gele kleur van het logo komen terug in het resultaat.

Marieke, ik hoop dat het resultaat in de smaak valt. Mooi of niet, het komt alleszins volgende week jouw richting uit!


Voor de niet winnaars heb ik een tutorial gemaakt zodat jullie zelf aan de slag kunnen gaan indien jullie daar zin in hebben.
Ik verwees hier al eens naar alle websites waar ik de inspiratie en uitleg gehaald heb om zo’n clutch in elkaar te steken. Maar het leek mij wel handig om het gewoon eens allemaal in één uitleg neer te schrijven. Zet je dus schrap voor een megalange blogpost:

We beginnen bij het begin: de patroondelen.

Je knipt het volgende uit:

* een rechthoek van 16 op 28,5 cm
  –> dit knip je 1X uit in Stof A (wat bij mij de leeuwenstof is)
  –> dit knip je 2 X uit in de stof voor de voering (wat bij mij een lichtgele stof is)
 –> dit knip je 2X uit in vlieseline H630

* een rechthoek van 6,5 op 28,5 cm
 –> dit knip je 1X uit in Stof B (wat bij mij de donkergele stof is)

* een rechthoek van 8,5 cm op 12 cm
–> dit knip je 1X uit in Stof B (donkergeel)

* dit patroondeel (opgelet afdrukken op 100%, niet laten aanpassen aan de paginagrootte. Meet even na: de onderste lijn moet 14,5cm lang zijn nadat je het hebt afgeprint!)
–> dit knip je 1X uit in Stof A 
–> dit knip je 1X uit in Stof A gespiegeld

* 2 rechthoekjes van 4 op 7 cm in stof A

Wat heb je nog nodig? 
* een paspel van +/- 30 cm
* een rits van +/- 30 cm
* indien gewenst kan je nog een extra ‘lusje’ maken om aan de clutch te hangen. Ik maakte er hier bijvoorbeeld één door een biais dubbel te vouwen in de lengte en aan elkaar te naaien.

Een naadwaarde van 1cm is overal inbegrepen.

Alles samen ziet dat er zo uit:Nu kunnen we met het échte werk van start gaan. 
Eerst maken we het voorste deel van de clutch. Hiervoor neem je de twee patroondelen met een schuine kant en je strijkt hierin een vouw (op de vouwlijn). Dit doe je bij beide delen. Zo:

Neem het stukje stof van 8,5 op 12cm (stof B) en speld dit met de goede kant op de goede kant van het gevouwen stukje stof. Hang één stofje aan de linkerkant vast op deze manier en het andere stofje langs de rechterkant. Je krijgt dan zoiets:

 
Langs vooraan ziet het er zo uit:


Naai nu de twee vastgespelde delen één voor één vast:

Uiteindelijk heb je dus dit als resultaat:


Ok, nu gaan we paspel toevoegen. Neem eerst je blinderitsvoetje.
Leg de paspel op de goede zijde van het stuk dat we net in elkaar gestoken hebben. De paspel zelf moet 1 cm van de bovenrand liggen. Zo:


Speld vast over de hele lengte en stik alles vast met behulp van het blinderitsvoetje:

Leg nu het stukje stof (B) van 6,5 op 28,5 cm met de goede kant op het stuk dat we net in elkaar gestoken hebben. Speld vast en stik alles op elkaar net langs de paspel. Gebruik hiervoor weer het blinderitsvoetje.


Nu is het voorste deel van onze clutch klaar. Ga terug naar de strijkplank en strijk nu de vlieseline op dit stuk + op het stuk stof dat de achterkant zal worden (stof A van 16 op 28,5 cm). Knip de vlieseline bij waar nodig (het kan namelijk zijn dat dit bij het voorpand hier en daar wat uitsteekt) .

Ok, nu beginnen we met de rits. Neem de stukjes stof van 4 op 7 cm (stof A).
Neem je rits en knip een stukje van de achterkant.
Vouw nu één van de stukjes stof rond het ritsuiteinde. Draai de uiteinden wat naar binnen. Ik stikte eerst de achterkant vast, draaide dan het stofje naar voor, plooide het stofje weer wat naar binnen en stikte dit nog eens vast. Probeer zo weinig mogelijk de rits zelf te bedekken.


Leg de rits nu ,met langs één kant het stukje stof, op het voorpand van de clutch. Vouw het andere stukje stof en leg het waar het zou moeten komen. Knip nu de rits op maat af, reken een extra stukje rits (niet te groot) waaraan je het tweede stukje stof kan vastmaken:Naai nu het tweede stukje stof op de andere kant van de rits vast op dezelfde manier als het eerste stukje.

Leg nu je stof van het voorpand met de goede kant naar boven en leg de rits omgekeerd hier op. Leg de rits gelijk met de bovenkant van de stof.

Leg hierop één van de stukken voering met de goede kant naar beneden. Naai nu alles aan elkaar met een ritsvoetje:

Draai de stof nu met de goede kant naar boven, voering naar achter, en stik nogmaals alles door (ik speld eerst alles nog eens plat):


Daarna herhaal je nog eens hetzelfde met de achterkant van de clutch: Leg eerst de achterkant met de goede kant naar boven. Hier leg je de rits (inclusief het voorpand van onze clutch) weer omgekeerd op. 
Leg daar bovenop het andere stuk voering met de goede kant naar beneden en naai alles weer op elkaar + stik alles nog eens door langs de goede kant.


Probeer domme fouten te vermijden zoals ik hier deed: mijn leeuwenstofje ondersteboven bevestigen! Gelukkig was dit snel weer opgelost, met dank aan het tornmesje.

Nu heb je dus dit:


Zoals je kan zien zijn niet al mijn patroondelen gelijk. Hier is het dan ook tijd om de schaar even boven te halen en alles wat uitsteekt nog eens bij te knippen. Zorg dat de patroondelen allemaal weer ongeveer dezelfde grootte hebben.

Open nu de rits. Vergeet dit niet!Leg nu de twee voeringdelen op elkaar en de twee buitenstoffen op elkaar. Speld alles vast. Laat een deeltje open in de voering.
Start met vastspelden bij de ritsuiteinden. Plooi het stukje stof dat rond de rits zit richting de voering en speld de twee stiksels recht op elkaar:Stik nu helemaal rond, uitgezonderd een aantal centimeters in de voering die je open laat.
Op de foto hierboven zie je ook waar ik mijn ‘lusje’ invoeg. Opgelet: doe dit niet zoals op de foto, dat is verkeerd. Je moet de lus nog naar binnen duwen tussen de twee buitenstoffen, en je naait dan het uiteinde van de lus mee vast terwijl je rondom alles op elkaar stikt. Bij mij zag er dit zo uit:Nadat je alles rondom hebt vastgestikt (uitgezonderd het keergat) knip je alle hoeken er af, tot net aan de naad:


Keer nu de clutch door de opening. Duw de hoekjes uit.
We moeten nu enkel nog de opening dichtnaaien. De handigen onder ons kunnen dit met de hand doen, door middel van de ‘invisible closing seam’. Maar de rest, waaronder ikzelf, kan het met de naaimachine dichten:

Breng de voering weer naar binnen en …. klaar!


Moest er iemand van jullie ooit deze clutch maken, stuur je mij dan het resultaat eens door? Ik ben benieuwd!

Vragen, opmerkingen, aanvullingen, verbeteringen … ik hoor ze graag!

Vele groetjes,

Sheena