Zoonlief heeft de laatste weken opvallend veel schrik gekregen voor zaken waar hij vroeger nooit problemen mee had. We weten niet zo goed hoe we hier nu het best mee kunnen omgaan.
Zouden we hem zoveel mogelijk met zijn angsten confronteren in de hoop dat hij uiteindelijk inziet dat hij niet bang hoeft te zijn? Of bezorgen we hem op die manier een levenslang trauma?
Een middenweg tussen die twee uitersten is ook niet makkelijk om te vinden. Ofwel ontwijk je hetgeen wat hem angstig maakt ofwel niet.

Het probleem is ook dat hij de laatste week schrik heeft gekregen van alledaagse dingen zoals:
> hij durft niet meer in onze tuin te wandelen want hij heeft plots schrik van de geitjes van onze buren
> hij durft niet meer in bad of in de douche, een angst die hij vermoedelijk vorige week in Centerparcs heeft opgelopen aangezien hij daar helemaal geen fan was van het zwembad
> hij durfde dagenlang niet in de veranda van de onthaalmoeder te spelen omdat er een grote graafmachine in haar tuin stond
> hij durft in de dierentuin niet aan het hek te gaan staan van vele dieren, hij wil enkel van op een veilige afstand kijken
> hij durft vaak geen nieuwe dingen uitproberen, bijvoorbeeld: schommelen

We hopen dat dit iets tijdelijks is…Heeft iemand van jullie hier misschien ervaring mee en tips om hiermee om te gaan? Hij is nu 22 maanden oud.


Zelf heb ik twee angsten, waarvan ik er zeker één als kind heb opgelopen, namelijk: angst voor honden.
Ik probeer al sinds zoonliefs geboorte er alles aan te doen om hem niet diezelfde angst door te geven (want die angst belemmert vele dingen in mijn leven), maar deze week was het al zo ver: we wandelden voorbij een huis waar plots uit het niets een hond wild blaffend kwam aangerend (gelukkig achter een gesloten poort). Zowel zoonlief als ik waren hard verschoten. Ik ben uiteindelijk nog even met hem bij de hond blijven staan en heb hem verteld dat de hond gewoon even ‘hallo’ kwam zeggen, maar ik vrees dat sinds dat moment nu ook ‘angst voor de hond van de buren’  werd toegevoegd aan zijn lijstje.


Vanavond moet zoonlief in bad/douche … als dat gaat zoals eergisteren dan zal het ook vanavond weer eindigen met het wassen van zoonlief op zijn verzorgingskussen.
Duimen maar dat het straks toch iets beter verloopt!

Groetjes,
Sheena