Nu de hele ‘ Blogger naar WordPress overstap’ achter de rug is kan ik weer gewoon bloggen. Jeej!

Vandaag een berichtje over ‘Goodreads‘. Eén van mijn 101 doelen is namelijk ‘lees 30 boeken’. En doel nummer 33 is ‘maak een Goodreads account aan’.

Waarom een Goodreads account? Wel omdat mij dat een handige manier lijkt om bij te houden welke 30 boeken ik ga lezen/gelezen heb. Daar dient Goodreads namelijk (onder meer) voor. Bovendien kan je daar massaal veel inspiratie opdoen over boeken die interessant lijken om eens te lezen.

Als je hier rechts op de site bij de icoontjes op het Goodreads icoontje klikt (of onderaan de site indien je mobiel leest) dan kom je op mijn account terecht (al ligt op dit moment de site net plat …typisch!). Je zal daar zien dat ik op dit moment het boek ‘The Fault in our Stars’ van John Green aan het lezen ben en je zal ook zien dat ik reeds twee boeken gelezen heb binnen mijn ‘lees 30 boeken’ – doel. Namelijk de boeken:

  • > Fangirl van Rainbow Rowell
  • > De Chinees van Henning Mankell

boeken2

Twee boeken die ik met véél plezier gelezen heb, vooral Fangirl las enorm vlot. Het boek leerde mij een nieuwe term kennen: ‘fanfic‘. Daar had ik nog nooit van gehoord!

Twee heel verschillende boeken wel. Waar Fangirl een eerder ‘luchtig’ verhaal is over jonge studenten, begon ‘De Chinees’ meteen al met een gruwelijke moord (meerdere moorden zelfs). In Fangirl wordt het verhaal vanuit één personage verteld, bij De Chinees wordt het verhaal door verschillende personages verteld. Het ene personage al wat interessanter dan het andere. Waar ik Fangirl over de hele lijn goed vond, vond ik De Chinees op het einde een beetje langdradig worden. In de laatste hoofdstukken verslapte mijn aandacht een heel klein beetje. Al komt dat misschien gewoon door een chronisch tekort aan slaap veroorzaakt door mijn twee bengels en niet zozeer door het verhaal zelf 😉

Je zal zien dat er op mijn Goodreads account nog een aantal andere boeken staan bij de reeds gelezen boeken, boeken die ik in het verleden al gelezen heb. Dit is echter maar een kleine selectie van boeken die ik al gelezen heb, het zijn enkel diegene waar ik toevallig nog op kon komen toen ik mijn account aanmaakte. Ik heb namelijk ergens een fout in mijn hersenen denk ik waardoor ik niet in staat ben om boeken te onthouden. Ik heb een heel erg korte termijn geheugen op dat vlak. Vraag mij geen titels, namen van auteurs of een korte samenvatting van boeken die ik enkele maanden geleden gelezen heb want ik weet het toch niet meer. Hetzelfde heb ik met films trouwens. Ik kan drie keer dezelfde film zien en drie keer niet meer weten hoe het verhaal eindigt… Net een goudvis die in een bokaal zwemt en steeds vergeet dat hij in een bokaal zit!

Anyway … Goodreads gaat mij helpen met mijn ‘korte-termijn-boekengeheugen’. Ik kan er niet alleen bijhouden welke boeken ik gelezen heb maar ook hoe goed of slecht ik ze vond. Dus als er mij nu iemand naar boekentips vraagt kan ik gewoon mijn geheugen even opfrissen en op mijn Goodreads account kijken. Dan steek ik al die info weer even in dat korte termijn geheugen en doe ik alsof ik dat zomaar allemaal even uit mijn hoofd weet 😉

Die 101 doelen werken trouwens wel goed. Ik ben echt gemotiveerd om mijn doelen te halen en goed dat ik mij dit lezen als doel gezet heb want na mijn eerste zwangerschap heb ik ongeveer een jaar geen boeken meer gelezen. Ik had er ‘geen tijd’ voor. Dacht ik. Maar eigenlijk maakte ik er gewoon geen tijd voor. Ondertussen heb ik ontdekt dat boeken lezen & borstvoeding geven bijvoorbeeld heel goed samengaan. Dus dit keer geen ‘leesstop’ maar juist eindelijk eens tijd om véél te lezen! Die 30 boeken lijken mij dan ook een heel haalbaar doel en een doel waar ik bovendien al veel plezier aan gehad heb.

Groetjes,

Sheena

PS: heb je zelf een Goodreads account? Voeg mij gerust toe als ‘leesvriend’! Boekentips zijn altijd welkom 🙂