boostyourpositivity

 

Bij Oon werd de tweede opdracht gegeven voor deze #boostyourpositivity. Bloggen over de balans werk-leven: Hoe zit dat bij jullie? Welke keuze heb jij gemaakt? Was dat bewust of van moeten? En most importantly: ben je blij met die keuze? Deel het via #boostyourpositivity en lees mee hoe anderen ‘werk’ ervaren.

Zelf heb ik hier nog niet zo heel lang geleden een bericht geschreven over hoe ik dagelijks alle ballen in de lucht probeer te houden. Ik heb het gevoel dat op dit moment de balans werk-leven vrij goed zit. Dat komt vooral door het feit dat ik sinds begin dit jaar 4/5de ben gaan werken. Die woensdag thuis, die breekt de werkweek en dat maakt het allemaal wat minder stressvol. Bovendien heb ik nu niet meer het gevoel dat ik mijn kinderen doorheen de week te weinig zie. Op deze manier kan ik het allemaal volhouden én nog genieten ook.

Een paar weken geleden woonde ik een presentatie bij van Peter Hinssen. Peter Hinssen is iemand die heel boeiend kan vertellen over alle nieuwe technologieën die de laatste jaren in ons leven zijn gekomen en diegene die in de toekomst nog in ons leven zullen komen. Ik ben zelf geboren in 1984. Pas in het vijfde middelbaar kon ik op internet met een trage inbelverbinding alwaar ik op Altavista iets opzocht of chatte op ICQ. Ik had een walkman en cassetten, mijn GSM kreeg ik op mijn zestiende en was een Nokia met een zwart-wit scherm waarop ik snake kon spelen, gamen deden we in onze jeugd op de SEGA en de Gameboy en we namen 100-en programma’s op op videocassetten. Er was geen GPS (vanaf het vijfde middelbaar konden we wel onze routeplanners afprinten, wat een vooruitgang) en onze TV? Dat was nog zo’n dik lomp geval.

Tussen het vijfde middelbaar waarin we internet kregen en nu is er enorm veel veranderd. Ik heb een smartphone, laptop, flatscreen tv, supersnel internet, wifi overal, een webshop. De GPS is al passé, alles kan op de gsm. Er is Netflix, er is meer en meer domotica te vinden in huizen, er is de ipad,  whatsapp, instagram, Facebook, airbnb, … Ons leven is gewoon enorm veranderd, zonder dat het echt opviel. Maar als je nu even terugkijkt en nadenkt dan zie je hoeveel technologie er in ons dagelijkse leven is gekropen, hoe die technologie een deel van ons is geworden en dan kun je je ook afvragen: als we nu op dit punt staan en we weten dat de technologische ontwikkelingen zich alsmaar sneller zullen opvolgen, wat gaat dat dan geven binnen 5 – 10 – 15 .. jaar?

Veel jobs zullen overbodig worden. Auto’s zullen automatisch rijden, robots zullen meer en meer taken van de mens gaan overnemen. En dit is niet langer iets wat in de verre toekomst misschien zal gebeuren, dit is iets waar ze nu op dit moment al volop mee bezig zijn.

Toen ik ’s avonds enthousiast de presentatie vertelde aan manlief vroeg ik hem ‘wat ik niet snap, als al die jobs dan niet meer nodig zijn… wat gaat dat geven met onze economie, dan zitten we met gigantisch veel werklozen?’. Manlief, die al wat meer mee is met die technologie van de toekomst, zei toen dat we dan in een totaal nieuwe wereld zullen terecht komen. Dat al dat werk gewoon niet meer nodig is, dat ‘de economie’ zoals wij dat nu kennen helemaal zal veranderen. Het is moeilijk te vatten maar als je ziet hoe snel alles tegenwoordig verandert zou het wel eens kunnen dat wij, diegene die hier nu zitten te jongleren met werk en vrije tijd, binnen 10 – 15 jaar wel eens in een heel andere wereld zouden kunnen leven waarbij we vanzelf meer vrije tijd krijgen dankzij technologie. Of het allemaal beter zal zijn dat weet ik nog niet maar het is toch iets om eens over na te denken, niet? 🙂 Ik vind dat we alvast boeiende tijden tegemoet gaan en ben benieuwd hoe de wereld er binnen 10 jaar zal uitzien voor ons, ons werk en onze kinderen.

Groetjes,

Sheena