Ik heb het er vorig jaar al eens over gehad en ook dit jaar hebben we het weer geïntroduceerd >>> het grote lente-schoonmaakspel. Het is zo simpel als maar zijn kan maar het werkt perfect voor ons!

Ik vond het dan ook de moeite waard om er nog eens een blogpost aan te wijden met hierin alle spelregels en enkele tips voor als je er zelf mee aan de slag wilt.

Wij gebruiken het nu voor de lente-schoonmaaktaken maar je  kan dit spel uiteraard toepassen voor alle taken die je maar kan bedenken. Door er een spelletje van te maken verander je iets dat je MOET doen in iets dat je WIL doen, en dat maakt nu net het verschil! Zoveel mogelijk plezier en voldoening halen uit wat je doet, dat is wat we willen bereiken 🙂

Dus, als jij ook zo’n lijst met taken in jouw hoofd hebt waar je nooit zin/tijd voor vindt om ze aan te pakken of je hebt een partner die maar moeilijk gemotiveerd kan worden om de handen uit de mouwen te steken, dan zijn hier voor jou de spelregels:

Spelregel1: Schrijf  alle taken op. Taak per taak. Schrijf niet ‘de keuken kuisen’ maar schrijf:

  • Buitenkant kastjes keuken kuisen
  • Binnenkant kastjes keuken kuisen
  • Werkvlak kuisen
  • Oven kuisen
  • Onderhoud dampkap
  • etc.

Probeer de taken van iedereen in je huishouden op te lijsten, het is het leukst als de hele familie meedoet. Schrijf dus alle taken op, ook als het taken zijn waarvan je op voorhand al weet dat alleen jij of alleen jou partner ze kan uitvoeren.

Het is wat werk maar als je dit uitschrijft op je computer dan kan je het daarna nog vele keren hergebruiken en heb je er in de toekomst nog amper werk aan. Eventjes doorzetten dus!

Spelregel2: Ken aan elke taak punten toe

Wanneer alle taken zijn opgelijst bedenk je per taak hoe lang het zal duren om de taak af te werken. Naargelang hoeveel tijd je voor een taak inschat geef je die taak een bepaald aantal punten. Hoe je die punten geeft dat kies je zelf. Bij ons is het zo dat wij 40 punten toekennen aan taken die 1 uur duren, 20 punten voor een half uur, 10 punten voor 15 minuten enzovoort. Het is nog makkelijker als je gewoon zegt dat 60 minuten 60 punten oplevert, enzovoort. Wij wilden gewoon weer wat moeilijk doen, ik weet ook niet goed meer waarom 😉

Spelregel3: Leg je tussentijdse doelen vast

Tel alle punten op van de opgelijste taken. Wij kwamen uit op zo’n 2.000 punten. Als je weet dat 40 punten bij ons gelijk staat aan 1 uur werk dan staan 2000 punten dus voor 50 uren werk.

50 uren werk dat moet gebeuren naast de normale huishoudelijke taken is véél werk. Om niet ontmoedigd te geraken is het dus belangrijk om tussentijds beloningen te voorzien.

Het is een spel en een spel moet leuk zijn. Je moet steeds het gevoel hebben dat je kan kiezen uit de taken die gedaan moeten worden en een beloning mag niet té lang uitblijven. Leg dus tussentijdse doelen vast. Wij hebber ervoor gekozen om van zodra we de helft van de punten gehaald hebben (elk 500 punten) we onszelf gaan belonen met een etentje in ons favoriete restaurant.

Dit is dus het leukste deel: kies beloningen en leg vast vanaf wanneer je die beloning mag krijgen. Kies beloningen die de moeite waard zijn. Dat kunnen gemeenschappelijke beloningen zijn maar ook beloningen voor jou alleen. Zo kan bijvoorbeeld de eerste persoon die 100 punten haalt een extra beloning krijgen.

Je moet natuurlijk wel wat discipline hebben want ik weet natuurlijk ook dat als ik vandaag op restaurant wil gaan met manlief ik gewoon op restaurant kan gaan. Maar weet je, ik zou mij daar dan echt niet goed bij voelen want dan heb ik het nog niet verdiend. Je kan er zo veel meer van genieten als je er eerst iets voor gedaan hebt ;-).

Spelregel4: Aan de slag!

Print je lijst met taken, punten en de te behalen doelen af en hang ze omhoog op een zichtbare plaats. Telkens wanneer je even tijd hebt kijk je op de lijst, kiest een taak, voert ze uit en streept ze door. Zet je naam ernaast om de punten te claimen. Op naar die beloning!

 

Veel speelplezier ,
Sheena