verbouwing

Wij hebben verbouwplannen! In deze reeks neem ik jullie mee in onze plannen en later (hopelijk!) ook in de uitvoering van de werken (zie ook de eerste en de tweede aflevering).

Periode

April 2016 – Mei 2016

Reeds Gedaan

We hebben YNAB in gebruik genomen. YNAB wat?? Als je het nog niet kent moet je zeker deze dames hun enthousiaste blogposts maar eens lezen. Het is een hele handige tool om je budget mee te beheren. We hebben het nu enkele maanden in gebruik en ik zou het niet meer kunnen missen. Op elk moment kan ik nagaan hoeveel geld we al bij elkaar hebben gespaard voor de verbouwing, hoeveel geld ik mag spenderen wanneer ik voor mijzelf ga shoppen en of we dat ene weekendje weg nog kunnen boeken of niet. Geloof mij, je kan niet meer zonder eens je er mee start!
Verbouwen zorgt voor veel financiële stress en deze tool geeft heel wat gemoedsrust. Het zorgt ervoor dat je geen geld begint uit te geven dat je niet kan missen.

Verder hebben we een paar offertes voor tuinhuizen opgevraagd, ik denk dat we daar nu stilaan de knoop in kunnen doorhakken en bestellen. Ons droomtuinhuis bleek ver buiten ons budget te vallen dus we gaan voor een iets eenvoudiger (en iets minder mooi) model. Meer daarover in één van de volgende updates.

Het allerbelangrijkste wat deze maand is gebeurd is dat we onze bouwaanvraag hebben ingediend. Eind april hebben we de plannen binnengebracht bij de gemeente en op 19 mei kregen we bericht dat onze aanvraag volledig werd bevonden. Vanaf die datum begint de termijn te tellen waarbinnen de aanvraag moet behandeld worden. Het is vanaf dan nog maximaal 105 dagen wachten en dan nog eens 36 dagen een papiertje uithangen alvorens we kunnen starten. We moeten dus nog wat geduld hebben en vooral duimen dat er niets wordt afgekeurd.

Next Steps

De architecte heeft een ingenieur aangesteld om nog een paar berekeningen te maken, daarna gaat ze van start met het opstellen van het uitvoeringsdossier + de meetstaat. Aan de hand daarvan kunnen we offertes beginnen opvragen bij aannemers. Het zal ons ook een duidelijk beeld geven over hoeveel dit alles ons nu definitief zal kosten zodat we bij de banken kunnen beginnen langsgaan voor concrete voorstellen.

Inspiratiebord

In dit onderdeel neem ik jullie mee naar mijn Pinterestborden waar ik allerlei verbouwideeën verzamel.

Dit keer een inspiratiebord dat ik al eerder had gemaakt, toen de bouwplannen nog getekend moesten worden. We wonen in een rijhuis en als je aanbouwt aan een rijhuis heb je twee opties: je bouwt ofwel over de volledige breedte, maar dan liggen al je ruimtes achter elkaar en heb je in het midden van het huis weinig lichtinval (tenzij je met een lichtstraat werkt). Ofwel bouw je niet over de gehele breedte zodat je meer licht in huis kan halen maar in dat geval offer je natuurijk wel een stuk woonoppervlakte op.

Wij kozen toch voor het laatste, zodat we én vanuit onze living (die linksvooraan ligt), én vanuit de keuken (die we rechts achteraan zullen bijbouwen) rechtstreeks contact zullen hebben met de tuin. De beelden hieronder zijn misschien duidelijker dan mijn uitleg:

Voor alle bronnen, zie: https://www.pinterest.com/sheenablogt/uitbouw/

 

Raad Gevraagd

Ken je (of ben je) een goede, betrouwbare aannemer die geschikt is voor een kleine verbouwing in Vlaams Brabant? Laat het ons zeker weten, alle tips zijn heel erg welkom.

Tot de volgende update,

Sheena