verbouwing

Wij hebben verbouwplannen! In deze reeks neem ik jullie mee in onze plannen en later (hopelijk!) ook in de uitvoering van de werken (zie ook de eerste, de tweede de derde en de vierde aflevering).

Periode

Augustus 2016

Reeds Gedaan

De voorbije weken gebeurde er weer heel wat. Een paar leuke dingen maar helaas ook een paar minder leuke dingen ….

 • We ondertekenden onze lening voor de verbouwing en lieten onze huidige lening herfinancieren. Nu moeten we nog de schuldsaldo in orde brengen en dan is dat administratieve gedeelte alvast achter de rug.
 • Nog administratie die achter de rug is: de mededeling van onze bouwvergunning heeft 30 dagen aan onze venster gehangen. We mogen nu officieel van start gaan met de werken!
 • We hadden een vervolgafspraak bij de keukenwinkel waar we de uitgewerkte 3D-tekeningen van onze gewenste keuken te zien kregen. Supertof!
  Intussen hebben we die winkel laten weten dat we met hen in zee zullen gaan en hebben we de laatste knopen doorgehakt ivm de gewenste materialen, kleuren en toestellen. We hebben gekozen voor een wit keramisch werkblad en witte kasten. We twijfelen alleen nog over de kleur van de spatwand maar daar gaan ze ons nog enkele voorbeelden van doorsturen zodat we het ons beter kunnen voorstellen en een keuze kunnen maken.
  Al bij al kunnen we toch stellen dat het kiezen van de keuken zo goed als afgerond is! Het lijkt misschien gek om als eerste hetgeen te kiezen dat als laatste geplaatst zal worden maar de wachttijden voor keukens lopen nogal op. Nu bestellen bij hen = plaatsing ten vroegste in februari 2017 (binnen 6 maanden dus). Aangezien hun offerte een jaar geldig blijft neemt het voor ons toch al een stress weg als die bestelling nu al afgerond is. Bovendien weten we nu perfect waar alle leidingen in de keuken moeten komen en wat de keuken ons zal kosten.
 • En dan het slechte nieuws: we ontvingen de offerte van onze aannemer en waren er eerlijk gezegd niet goed van. Het was véél (lees rond de 40.000 euro) duurder dan wat de architecte ons als schatting had doorgegeven.
  De aannemer in kwestie heeft wel goede referenties, is gespecialiseerd in verbouwingen en kon ook snel van start gaan (12 september). Omdat de tijd begon te dringen beraamden we (mijn man, mijn vader en ik) eind augustus een spoedvergadering om in detail door de volledige offerte te gaan en te kijken op welke posten we zouden kunnen besparen door ze zelf te doen.
  Helaas kwamen we op het einde van de rit, door al heel veel zelf te doen, nog steeds veel te veel boven budget uit. Want zelf doen kost natuurlijk ook nog geld!
  Dat en het feit dat er nog heel wat posten zijn waarvan we nog niet eens weten hoeveel ze ons gaan kosten (de ramen, de gevelafwerking in hout, elektriciteit, verwarming) zorgde ervoor dat we onmogelijk konden in gaan op de offerte van die ene aannemer. Een serieuze tegenslag voor ons. Onze plannen om in september te starten vielen in duigen.
 • We hebben het allemaal even moeten laten bezinken maar vrij snel hebben we onze moed weer bijeengeraapt en zijn we een plan B beginnen uitwerken. Plan B bevat vooral heel veel prijzen opvragen bij andere aannemers en stielmannen. Zo kwam er al iemand langs om prijs te maken voor de afbraak, kregen we een dakwerker op bezoek, werden er een 5-tal offertes voor ramen opgevraagd en is er ook een loodgieter een offerte aan het opmaken. Daarnaast bereiden we ons mentaal voor op het feit dat we zelf (nog) veel meer zullen moeten doen dan gehoopt.

Next Steps

We willen nu zo snel mogelijk van A tot Z te weten komen wat ons totale project gaat kosten (alles inclusief) zodat we tot een definitieve planning kunnen komen waarbij we hopelijk toch op één of andere manier alles binnen ons budget kunnen doen. Ik geloof er nog in maar het zal wat meer tijd nodig hebben. Het zal uiteindelijk waarschijnlijk een combinatie worden van onze aannemer, (goedkopere) stielmannen die we zelf gekozen hebben voor de te dure posten (afbraak, gevel, dak) en zelfbouw.

Verder wordt op 5 oktober ons tuinhuis geleverd! De eerste stap in onze verbouwing die we toch al kunnen zetten. Als dat geplaatst is (door onszelf) dan kunnen we de garage al leegmaken en die beginnen afbreken. Langzaam maar zeker kunnen we dan toch van start gaan …

Inspiratiebord

In dit onderdeel neem ik jullie mee naar mijn Pinterestborden waar ik allerlei verbouwideeën verzamel.

Dit keer een inspiratiebord voor de wasplaats in de bijkeuken! Want ook dat wordt een nieuw onderdeel van ons huis. Het is wat zoeken naar een goede indeling van die bijkeuken aangezien de bijkeuken een U-vorm zal hebben waarin 3 deuren zullen uitkomen en waar we de wasmachine, droogkast, diepvries, een spoelbak, een verwarmingselement, ruimte voor jassen & schoenen én opbergruimte een plaats willen geven.

Wat het wasgedeelte betreft lijkt het mij wel fijn om de droogkast en de wasmachine iets hoger te plaatsen, met dan daaronder zo’n uitschuifrekje waar de wasmand op geplaatst kan worden om makkelijk in en uit te laden. De wasplaats wil ik ook graag opvrolijken met leuke quotes, mooie tegels, zachte kleuren en eventueel een leuk tapijtje op de vloer.
Hoe dan ook zal het eindresultaat qua luxe een pak meer zijn dan wat we nu hebben, zelfs al werken we die plaats nog niet af. Nu hebben we een waskot waarvan het plafond elke winter wel eens naar beneden valt wegens te veel vocht in het dak. Een kot met een achterdeur die zo’n tiental cm te klein is en elk jaar schever zakt. Met de lelijkste tegels op de vloer en de muren die zo’n 50 jaar geleden verkrijgbaar waren 😉 . OOIT ooit komen er voor en na foto’s. Dan zullen jullie meteen snappen waarom wij zo nodig wouden verbouwen! 😉

Alle bronnen zijn terug te vinden op mijn Pinterestbord: https://www.pinterest.com/sheenablogt/waskot-ideeën

Raad Gevraagd

Geen raad gevraagd deze keer maar wel wat motivatie. We weten wat het is om zelf te verbouwen maar een gebouw vanaf de fundering opbouwen is toch nog iets nieuws voor ons en ik weet nog niet goed tot hoe ver ik het zie zitten om zelf aan de slag te gaan.
Dus: Hebben jullie verbouwd? Welke werken hebben jullie zelf gedaan? Viel dat mee?
Of ken je een inspirerende verbouwblog die ons wat moed kan geven? Ik hoor het graag 🙂

Tot de volgende update,

Sheena