Ik vertelde het al in de vorige aflevering: vanaf nu gaan deze verbouwupdates er een beetje anders uitzien. De planningsfase van de verbouwing is voorbij. Sinds begin maart zijn we van start gegaan met het échte werk! Vanaf nu neem ik jullie elke maand mee naar onze werf. Vandaag lees je hoe het allemaal van start ging …

3 tem 12 maart: de afbraak – deel 1

Mijn vader, manlief en ikzelf namen in deze periode verlof. Dit was namelijk de week waarin niet alleen onze jongste zoon aan zijn carrière in de kleuterschool begon, het was bovenal de week van dé afbraak. De afbraak waarvan ik ooit in een ver verleden nog had gezegd dat, als ik iets zou laten doen, het zéker de afbraak was (want dat is veel te gevaarlijk). Maar kijk, daar stonden we dan in onze werktenue, klaar om puin te ruimen. Het kan al eens verkeren!

Een keuken, een waskot, een wc, een extra kot en een dubbele garage (in de lengte). Dat stond er op de afbraakplanning. Oh en ook nog een betonnen terras en een hoop betonnen platen her en der.
Maar voor de afbraakwerken van start konden gaan moesten we eerst het deel van ons huis dat zal blijven staan (en waar we in blijven wonen) omvormen tot een leefbaar huis.

Mijn vader bouwde ons een tijdelijke wand in hout, helemaal geïsoleerd, om ons huis af te sluiten van het stuk dat we zouden gaan afbreken. De wand werd proper afgewerkt langs binnen en langs buiten. We installeerden er onze oude keuken tegen zodat we nu in wat ooit onze eetkamer was een volledig uitgeruste keuken hebben staan. Super toch!
Dit alles + het leegmaken van de overige koten heeft ongeveer 4 dagen geduurd. Vanaf dag 5 ging de echte afbraak van start.

Die afbraak was zwaar. Loodzwaar. Ik mag hopen dat dit dé zwaarste week was van 2017. Het platte dak boven de af te breken gebouwen bleek uit betonnen welfsels te bestaan met daarop nog een laagje beton en daarop de roofing. Niet iets wat je zomaar in 1-2-3 afbreekt en al helemaal niet zonder gevaar. Mijn vader & manlief hebben echt alles moeten geven om het dak afgebroken te krijgen. En toen kwamen de muren, die gingen ook niet zonder slag of stoot. De vorige bewoners van dit huis hielden echt van beton.
Mijn taak bij de afbraak bestond voornamelijk uit het vullen van kruiwagens met puin en de afvoer naar de containers. Vier containers hebben we nodig gehad!


Op sommige dagen kregen we hulp van nog meer familieleden.  Al die hulp was zo ongelooflijk welkom en gaf ons weer extra moed om er in te vliegen.
Ook de zon hielp ons door de laatste zware dagen. De eerste dagen hebben we in de gietende regen afgebroken maar het weer werd steeds beter. Goed voor de moraal!
Tegen zondag 12 maart, de laatste dag van ons verlof, hadden we de tijdelijke wand geplaatst + het extra kot afgebroken + het waskot en de wc afgebroken en was de roofing van het dak van de keuken gehaald.

16, 18 & 19 maart: de afbraak – deel 2

De aannemer zou van start gaan op maandag 20 maart en wij hadden beloofd dat we tegen dan alles zouden afgebroken hebben. Aangezien we de tijd die we nodig hadden om alles af te breken toch wel enorm onderschat hadden door heel veel onvoorziene tegenvallers moesten we dus dringend een tandje bijsteken.

Mijn vader en manlief namen in de week een half dagje verlof om de welfsels van het dak van de oude keuken af te breken. In het weekend van 18 en 19 maart hebben we dan nog de muren van de oude keuken in de container kunnen smijten. Op 19 maart ’s avonds zijn mijn vader en manlief nog van start gegaan met de afbraak van de garage. Tot middernacht hebben ze nog zitten werken om toch nog zoveel mogelijk gedaan te krijgen voor de start van de aannemer de volgende dag  …. Echt ongelooflijk wat die twee allemaal gedaan hebben. Het was zo zwaar. Ik ben er er eigenlijk nog altijd niet goed van. Maar toch content dat het ons gelukt is!

20 tot 25 maart: aannemer – week 1

De aannemer is van start gegaan! Deze week stonden de grondwerken op het programma: het uitbreken van ons betonnen terras (dat was ons nét niet meer zelf gelukt), alles uitgraven, rioleringen leggen, sifonputten & infiltratieputten steken, verluchtingsgaten voor de kelder verplaatsen, alles uitzetten, …. We zijn vertrokken!

28 tot 31 maart: aannemer – week 2

Deze week werd er beton gegoten! Of toch al een stuk. Er moeten drie stukken beton worden gegoten. Eén voor de vloerplaat van de uitbouw. Daarnaast nog eentje voor de garage + doorgang naar de tuin en tot slot nog één voor het toekomstige terras. Voorlopig ligt dat van de uitbouw er al. We kunnen het ons dus al een klein beetje beginnen voorstellen hoe het allemaal zal gaan worden 🙂 .

Tot de volgende update!

Sheena