Sinds ik het opruimboek van Marie Kondo heb gelezen ben ik in ons huis blijven opruimen. Beetje bij beetje komen we dichter bij een opgeruimd(er) leven.
De voorbije week nam ik mijn naaipatronen collectie onder handen. De stapel La Maison Victors waar ik al vanaf dag 1 een abonnement op heb begon hier veel te groot te worden en daarnaast lag nog een andere groeiende stapel met allerlei aparte patronen, boeken & losse blaadjes. Het was één grote chaos zonder overzicht.

Ik besloot om orde te brengen in de chaos. Ik had nood aan een duidelijk overzicht van alle naaiprojecten die ik ter beschikking had.
Ik ging daarom als volgt te werk:

 • Ik kocht drie mappen: één grote ringmap voor een overzicht van alle naaiprojecten, één grote ringmap voor een overzicht van alle reeds geknipte maten in patroonpapier en één* grote map zonder ringen voor de patroonbladen (*van deze laatste zijn het er uiteindelijk meerdere geworden want die bladen nemen toch wel wat plaats in beslag)
 • Ik heb al mijn naaitijdschriften doorbladerd (en dat waren er héél wat: La Maison Victor vanaf editie 1, Burda, Knippie, Ottobre, noem maar op …). Alle projecten die mij aanspraken heb ik uit de magazines gescheurd.
 • Bij elk project noteerde ik meteen uit welk tijdschrift en welke editie het afkomstig was
 • Ook de patroonbladen werden uit het tijdschrift gehaald en als het er nog niet opstond noteerde ik ook daar uit welk magazine en editie het kwam
 • Vervolgens ben ik door mijn digitale patronen gegaan op de computer. Van elk digitaal patroon heb ik het voorblad afgeprint
 • De projecten uit de tijdschriften en de voorbladen van de digitale patronen heb ik dan in de ringmap met naaiprojecten gestoken
 • Deze projecten heb ik gesorteerd per persoon: ‘voor mij’, ‘voor hem’, ‘voor de kinderen’. En binnen die categorieën ook nog eens per soort: broeken, truien, hemden, jassen, rokken, … enzovoort.
 • De patroonbladen werden in de aparte patroonbladmappen gestoken
 • Tot slot had ik nog een stapel reeds geknipte maten in patroonpapier. Ik stak elk reeds geknipt project in een mapje met een voorblad waarop de naam van het project staat. Deze geknipte patroondelen verzamelde ik daarna in een aparte ringmap.
 • Wanneer ik al een maat geknipt had van een bepaald patroon dan heb ik dit in een kleurtje genoteerd op het overzicht van het naaiproject in kwestie in de eerst ringmap.
 • Klaar!

Het was veel werk maar over het eindresultaat ben ik SUPERtevreden. Ik heb nu een handig overzicht van alle beschikbare patronen gesorteerd per type, ongeacht van welke bron het afkomstig is.
Als ik nu bijvoorbeeld een nieuwe broek voor de oudste zoon wil maken dan kan ik snel kijken bij de kinderbroeken en een keuze maken tussen enkele patronen van bijvoorbeeld La Maison Victor, Zonen09 of Ottobre. De bijhorende patroonbladen en eventueel reeds geknipte maten zijn daarna snel terug te vinden in de andere mappen doordat overal de naam, editie en eventuele geknipte maat op staat.
Zalig toch! 🙂

Alles ziet er in mijn kast nu ook een pak ordelijker uit en het neemt nu vééééél minder plaats in beslag.

Nu rest mij nog één hele moeilijke taak: een volgend naaiproject uitkiezen 🙂 #keuzestress

 

40 dagen bloggen: 6/40
Skipdagen : 1/6