De komende weken blog ik mee over het thema ‘ouderzonden’. Een leuk initiatief van deze twee dames.
Deze week behandelen we de hoofdzonde ‘Superbia’ (hoogmoed, hovaardigheid, ijdelheid). De vraag van de week is: Waarom ben jij een goede ouder?

Toch wel een moeilijke vraag om te beantwoorden vind ik, want ergens vind ik het veel makkelijker om te vertellen waarom ik GEEN goede (lees: perfecte) ouder ben.

Als ik zelf moet antwoorden op de vraag waarom ik een goede ouder ben dan zeg ik omdat ik:

 • tijd maak voor mijn kinderen: als er iets te doen is op school probeer ik er altijd bij te zijn. Ik ben 4/5de gaan werken om hen op woensdagnamiddag te kunnen opvangen. Ik probeer regelmatig aan de schoolpoort te staan en ik probeer echt tijd te maken om met hen te spelen, te luisteren naar hun verhalen en samen dingen te beleven
 • hun liefde geef: knuffels, warmte en geborgenheid. Troost wanneer het nodig is. Ik doe mijn best om voor hen een fijne warme thuis te creëren waar ze zich goed voelen en zichzelf kunnen en mogen zijn
 • hun dingen leer: fietsen, liedjes zingen, letters lezen, … maar ook: beleefd zijn, manieren en wat goed is en wat slecht. Ik probeer ook hun vele levensvragen steeds zo goed mogelijk te beantwoorden, al dan niet met behulp van het internet

Verder lees ik hen ook nog veel verhaaltjes voor, ga ik helemaal mee op in hun fantasiespelen (soms speel ik een stewardess, dan weer mama beer, een andere keer een piraat enzovoort) en ken ik (bijna) al hun klasgenootjes bij naam en gezicht. Ik ben geïnteresseerd in hun kleine leefwereld. Ik verwen hen al eens graag met lekkernijen maar tegelijkertijd probeer ik hen ook voldoende gezonde voeding te laten eten en te doen genieten van sport & beweging.

Daarnet dacht ik: misschien moet ik deze vraag ook eens aan mijn kinderen (3,5 en 5,5 jaar) stellen want zij kunnen hier eigenlijk veel beter op antwoorden. Dit is wat ze mij vertelden:

Ik vind mijn mama een goede mama omdat ze…

 • superlief is
 • een meisje is
 • goed omeletjes kan bakken
 • goed pannenkoeken kan bakken (maar vroeger niet)
 • goed kaaspasta kan maken (die van Mme Zsazsa uit haar boek Honger, bedankt voor het superlekkere en keigemakkelijke recept 😉 )
 • goed met ons kan spelen
 • goed liedjes kan zingen en gitaar kan spelen
 • goed kan delen met ons
 • een mooie auto heeft
 • goed met de auto met ons naar de dierentuin kan rijden
 • goed haar auto kan opladen (jongens en auto’s hé ….)
 • goed een bedje in de zetel kan maken als ik ziek ben
 • de Ipad geeft / de TV opzet
 • mooie planten heeft gekozen
 • chocolade uit de kast geeft
 • goed koekjes kan bakken
 • goed kan bestellen bij het restaurant

En toen dacht ik, ik vraag het ook gewoon eens aan mijn man. Zo gezegd, zo gedaan. Hij moest er onrustwekkend lang over nadenken maar tot slot kwam hij toch met deze antwoorden op de proppen:

Hij vindt mij een goede mama omdat ik:

 • snel een opkomende crisissituatie met de kinderen kan ‘ontmijnen’
 • de jongens naar mij kan doen luisteren
 • er aan denk om voor hen op tijd nieuwe schoenen en kledij te kopen
 • goed verhaaltjes kan voorlezen
 • goede ideeën heb voor cadeautjes en uitstapjes
 • goede activiteiten kan verzinnen om de jongens mee bezig te houden

Ik moet zeggen dat ik een beetje tegen mijn verwachtingen in veel plezier heb gehad met het beantwoorden van deze vraag. Ik ben iemand die soms wat teveel blijft hangen bij wat er niet goed gaat en dan niet meer duidelijk ziet wat er wél goed gaat. Ik kan het iedereen aanraden om kinderen en partner eens te interviewen over dit thema. Mij gaf het alvast een heel fijn gevoel 🙂

PS: Alle andere deelnemers aan #ouderzonden kan je hier terugvinden.