Ik ben de laatste jaren veel bezig geweest met onze tuin. We hebben in 2017 door een tuinarchitect een plan laten maken dat we in de jaren daarna langzaam maar zeker zelf zijn beginnen uitvoeren. Gaandeweg begonnen we er ons eigen ding van te maken en voegden we hier en daar zelf ook nog wat toe aan het plan.
Zo zijn we op een paar jaar tijd van een grote omheinde grasvlakte met een paar struiken naar een tuin met hagen, terrassen, prairieborders, vaste plantenborders, meerdere bomen, fruit, een moestuin met serre en verschillende speelgedeeltes voor de jongens gegaan.

Mijn favoriet in de tuin is onze serre(tuinkas). Een paar jaar geleden ben ik voorzichtig gestart met wat eerste zaai probeersels in onze destijds nog gloednieuwe serre. Dat bleek heel verslavend te zijn want elk jaar zaaide ik meer en meer en op dit moment (april 2024) heb ik hier dan ook een serre boordevol zaailingen in allerlei stadia staan. Ik ga trouwens zo meteen nog wat cosmea verspenen. Heerlijk vind ik dat!

Ik heb de focus de laatste twee jaar wat meer verlegd van moestuin naar bloementuin.
Omdat de moestuin toch nog vaak met tegenslagen kwam. Ik beperk mij daar nu tot de groenten met de meeste slaagkans in onze tuin (tomaten, courgette, pompoen, kruiden, boontjes, erwten, …). Want onze tuin wordt elk jaar weer overrompeld door slakken (gigantische hoeveelheden slakken), bladluizen, buurtkatten en nog vele andere moestuinvijanden.
Bovendien maken die bloemen mij zo gelukkig, ik hou echt van een tuin vol bloemen. Ik vind dat ongelofelijk hoe mooi zo’n bloem wordt en hoeveel verschillende bloemen er bestaan. Elk jaar probeer ik weer wat nieuws.

Kijk maar even mee in onze tuin. Eerst hoe het was. Dit was in 2013, ik had toen ook al een moestuintje gemaakt en ons huis was nog niet volledig verbouwd:

En dan wat sfeerbeelden van wat we er tot nu toe al van gemaakt hebben :

De tuin blijft evolueren en groeien en zal nooit echt helemaal klaar zijn denk ik. Maar elk jaar wordt het beter en beter.
Ik vertrek nu naar mijn serre want de plantjes wachten op mij.
Tot de volgende 🙂