De titel klinkt misschien wat ‘dramatisch’, maar ik bedoel gewoon dat we een deadline hebben om onze kippenren + hok te maken in de tuin, want als alles goed gaat mogen we eind april drie (al wat oudere) Ukkelse Baardkrielen in onze tuin verwelkomen.

De laatste dagen is er een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan: ik ben toegetreden tot de (online) wereld van de kippenliefhebbers en fokkers. Wie had dat ooit kunnen denken, ik die enkele jaren geleden nog riep ‘nooit van mijn leven wil ik een kip in mijnen hof!’. Maar kijk, ‘zeg nooit nooit’ zeggen ze dan. Dingen veranderen, mensen veranderen.

De Ukkelse Baardkriel dus. Daar is ons oog op gevallen. Het is een Belgisch ras, dat niet zo veel meer voorkomt. Ik leerde het ras kennen doordat ik per toeval op de website van de ‘vereniging ter promotie van de Belgische neerhofdieren‘ terecht kwam. Naast het feit dat het ons aanspreekt om een Belgisch ras in stand te houden , werd onze keuze voor de Ukkelse Baardkriel bepaald omwille van deze eigenschappen:
– het zijn kleine kippen
– ze kunnen heel tam gemaakt worden en zijn daardoor ook zeer kindvriendelijk
– ze leggen niet overdreven veel eieren per jaar (wat wij goed vinden want zoveel eieren eten we nu ook weer niet)
– het is mogelijk om ze in de moestuin te laten rondlopen zonder dat ze daar een enorme ravage in aanrichten aangezien ze bevederde voetjes hebben

Het nadeel van de Ukkelse Baardkriel: ze zijn eerder zeldzaam, dus natuurlijk ook niet zo gemakkelijk te vinden! Gelukkig ben ik dankzij diezelfde bovenstaande vereniging in contact gekomen met enkele fokkers en zo zouden we dus toch enkele krieltjes eind deze maand kunnen verkrijgen. De kipjes die wij kopen zijn eigenlijk drie kippen die niet goed genoeg zijn om mee verder te kweken, wat voor ons natuurlijk helemaal niet uitmaakt. Ik ben wel heel benieuwd hoe ze eruit gaan zien en of ze aan de bovenstaande eigenschappen ook werkelijk zullen voldoen.

Ik vind het allemaal heel erg spannend, ik heb nooit dieren gehad en nu ga ik er voor het eerst hebben. 
Maar eerst dus zien dat we de deadline halen en dat wil zeggen dat we de komende weekends op zoek gaan naar een omheining en een hok (liefst zo goedkoop, maar ook zo mooi mogelijk).

Voor diegenen die mijn tuin en kippennieuws al beu zijn: ik ben ondertussen ook van start gegaan met een nieuw naaiproject (het is te zeggen: ik heb de patroonpapieren al aan elkaar geplakt… ik kocht namelijk de onlineversie): de Jacobbroek van zonen09 zal hier hopelijk één van de volgende dagen van onder mijn naaimachine rollen en dan kom ik dat hier natuurlijk uitgebreid tonen 🙂

Tot de volgende!

Sheena