Elk jaar opnieuw, in deze periode, beginnen er zich in mijn hoofd todo-lijstjes te vormen: de tuin moet onderhanden genomen worden, kasten moeten worden opgeruimd, winterkledij mag weggeborgen worden, het huis schreeuwt om een uitgebreide lente-schoonmaak.

De motivatie is echter elk jaar opnieuw ver te zoeken. Maar niet dit jaar! Dit jaar heb ik er namelijk iets op gevonden om manlief en mijzelf te motiveren. Dit jaar spelen we namelijk het grote Lente-Schoonmaak Spel!

Gisteren heb ik alle taken uitgeschreven die moeten gebeuren. Dit gaat van de bloembakken vullen met bloemetjes tot zolderkasten opruimen. Kleine en grote taken, toffe en minder toffe taken (of eerder vervelende en iets minder vervelende).
Aan elke taak heb ik punten verbonden. Een taak als de microgolfoven kuisen kreeg bijvoorbeeld 10 punten, de tegels in de badkamer kuisen levert dan weer 60 punten op enzovoort.

Alle taken werden uitgeprint en op de frigo gehangen met daarboven het Spelreglement. Wanneer manlief en ik er in slagen om elk 500 punten te verzamelen dan mogen we onszelf trakteren op een etentje in één van onze lievelingsrestaurants.

Wie van ons de meeste punten heeft verzameld op 1 juni krijgt daarboven nog eens een extra beloning, namelijk een vrije dag. Een vrije dag is enorm veel waard wanneer je twee kleine kinderen hebt rondlopen! Een vrije dag voor mij zou bijvoorbeeld kunnen betekenen eens ongestoord van ’s ochtends tot ’s avonds achter mijn naaimachine zitten of een hele dag op uitstap gaan, kortom een verwendagje voor één van ons. Alles kan!

Misschien werkt zo’n systeem niet voor iedereen maar ik ben toch al gemotiveerd om vandaag het één en ander van op de lijst aan te pakken en punten te sprokkelen! Beloningssystemen zijn er niet alleen voor kinderen 😉

 collage
Bron tekening

Groetjes,

Sheena