In de maand maart leefde ik een maand zonder (toegevoegde) suiker. Was is nu eigenlijk het resultaat?

 • – ik voel mij supergoed: ik heb weer energie! Zoveel energie dat ik nu drie keer per week ga lopen, elke dag yoga beoefen, 1 keer per week naar de BBB ga, een huishouden run, twee kinderen opvoed, 4 dagen in de week ga werken en een eigen webshop run zonder mij compleet uitgeput te voelen. Ik zit weer goed in mijn vel.
 • – ik haal geen geluk meer uit het eten van suiker. Gisteren at ik voor het eerst weer een ijsje. Ik dacht dat dit heel zoet zou smaken en dat ik er heel blij van zou worden maar het smaakte vlak en het deed mij niets. Mijn fruitsmoothies zijn veel lekkerder!
 • – ondanks dat de suikervrije maand nu gedaan is heb ik vanochtend ontbeten met havermout en heb ik als tussendoortjes druiven en rijstwafels meegenomen naar het werk, net als mijn lunch met zelfgebakken suikervrij brood met suikervrij beleg. Het suikervrij leven MOET niet meer maar het voelt gewoon fout om terug te keren naar een leven met suiker. Ik ben van ‘moeten’ omgeschakeld naar ‘willen’. Ik wil suikervrij blijven eten. Niet zo strikt als ervoor: op warme dagen zal een ijsje of een glaasje frisdrank zeker smaken en een verjaardag zonder dessertjes of Pasen zonder chocolade dat gaat natuurlijk ook niet. Ik zal traktaties niet afslaan. Maar in mijn dagelijkse leven voel ik niet langer de drang om dit te vullen met suiker.

 

Wil je ook eens suikervrij gaan leven? Dan heb ik nog enkele tips:

 • – Leg vast wat voor jou een leven zonder suiker betekent. Concreet stond bij mij leven zonder suiker gelijk aan niets meer eten waarop ‘suiker’ als ingrediënt stond (of glucose, fructose, … één van de vele suikerbenamingen), alleen nog maar de volkoren versie eten van rijst, pasta, brood, couscous, … en geen suikervervangers eten. Wat mocht nog wel? alles waar van nature suiker in zit zoals fruit. Sommige mensen zullen ook dit laatste niet meer eten om echt volledig af te kicken maar je kiest uiteindelijk zelf hoe ver je wil gaan.
 • – Kies de juiste periode uit om hiermee te starten. Vermijd maanden waarin veel feestjes vallen want dan maak je het jezelf al moeilijk om suikervrij te eten. Ik had in de maand maart maar 1 feest en dat was het blogevent van vorig weekend. Daar heb ik voor het eerst in een maand nog eens cola light gedronken én witte pasta gegeten (besefte ik pas achteraf). Van de desserts ben ik afgebleven maar je kan je wel voorstellen dat als je elke week zo’n feestje hebt het heel moeilijk zal worden om 100% suikervrij te blijven eten.
 • – Begin niet zomaar ‘morgen’ aan deze uitdaging, geef je zelf nog een periode om een laatste keer volop van alle suikers te genieten zodat je je mentaal kan voorbereiden
 • – Een goede voorbereiding is alles: ruim je voorraadkast op, smijt weg wat je niet meer mag eten en vul aan met zaken die je wel mag eten. Zoek recepten op, zorg dat je voor alle maaltijden van de dag al suikervrije alternatieven hebt gevonden zodat je meteen goed van start kan gaan
 • – Geef niet toe aan het stemmetje in jouw hoofd dat je elke dag weer opnieuw zal proberen te overhalen om toch suiker te eten. Zorg dat je constant snacks in de buurt hebt die je wél mag eten om het stemmetje weer te doen verdwijnen (nootjes, fruit, rijstwafels, …)
 • – lees aandachtig alle etiketten. Rijstwafels bijvoorbeeld vind je zowel mét als zonder suiker en soms kom je suiker tegen in de vreemdste dingen (in kipfilet is bijvoorbeeld het tweede ingrediënt suiker!)
 • – overtuig je partner om mee te doen, met twee zal het veel beter gaan dan alleen
 • – vertel zoveel mogelijk mensen dat je een periode suikervrij gaat leven zo kunnen ze hier rekening mee houden wanneer je eens op bezoek gaat en bovendien heb je zo zelf een extra motivatie om het vol te houden (je wilt toch niet na een week al tegen iedereen moeten toegeven dat je terug suiker eet?)
 • – hou een dagboek bij dan zal je merken hoe je na verloop van tijd anders gaat beginnen denken over suiker, dat zie ik hier nu ook wanneer ik al mijn verslagjes nog eens lees
 • – probeer een suikervrij leven niet te combineren met een dieet. Vooral de eerste dagen ga je véél suikervrije snacks moeten kunnen eten om de drang naar suiker te onderdrukken. Op dat moment wil je echt niet beginnen tellen hoeveel calorieën er in al die nootjes etc. zitten.

Een maand geen suiker eten, ik raad het iedereen aan.

Groetjes,

Sheena