Vrijdag is het weer zo ver: de jaarlijkse Dodentocht gaat weer van start, een tocht waarbij elk jaar opnieuw duizenden sportievelingen 100 km wandelen in slechts 24 uur. In onze familie is deze tocht zeer gekend, mijn vader wandelde vorig jaar zijn 20ste Dodentocht uit en hoewel hij dit jaar niet meer meedoet geeft hij graag zijn kennis door aan iedereen die vrijdag (voor het eerst) aan de start zal staan van deze tocht. Dat je best op voorhand traint en een paar deftige wandelschoenen koopt dat spreekt voor zich maar de volgende tips zijn tips die je nu, vlak voor de start, nog kan toepassen.

Tips voor wandelaars op 48u voor de Dodentocht:

1. Gebruik de Compeed Stick
De Compeed plakkers zijn een zegen bij blaren maar dan is het al te laat. Probeer de blaren te voorkomen of ze op zijn minst zo lang mogelijk uit te stellen door gebruik te maken van de stick. Smeer alle wrijvende delen van de voet in voor de start en herhaal dit bij elke wissel van kousen onderweg.

2. Geen experimenten
Draag geen kledij, rugzak of andere attributen die je niet vooraf hebt uitgetest tijdens een lange wandeling. Zelfs kleine details kunnen zeer onaangenaam worden na enige tijd en je tocht bemoeilijken. Eet of drink niets waarvan je het effect tijdens wandelen niet hebt uitgeprobeerd (bijvoorbeeld onbekende energiedrankjes op de controleposten, fruit, …).

3. Neem WC papier mee

4. Wandelkousen zijn (bijna) even belangrijk als wandelschoenen
Gebruik alleen katoenen kousen zonder naad. Geen kunststofvezels. Heb je geen goede kousen, ga ze dan nog snel kopen, dit is de enige uitzondering op puntje 2 hierboven. Ze kosten redelijk wat geld maar je voeten zullen je dankbaar zijn.

5. Voorzie kledij voor de nacht
Een lichte trainingsbroek en -vest zijn onmisbaar. Elk jaar halen een groot aantal wandelaars de ochtend niet door verkilde spieren.

6. Beperk de duur van de rustpauzes
Neem pauzes maar hou ze kort. Vijf à tien minuten op een controlepost volstaan. Maak een uitzondering in de halfwegpost in de Palm waar een langere pauze met kledijwissel en een uitgebreidere maaltijd nieuwe energie en moraal kan geven om de tweede helft aan te vangen.

7. Maak een persoonlijke marstabel
Schat in hoe snel je kan stappen en hoe lang je gaat rusten op de controle posten. Maak een tabel en kijk op de posten of je ongeveer op schema zit. Dat geeft een idee of je goed bezig bent.

8. Knip je teennagels niet vlak voor de start
Doe het nu.

9. Zorg voor een zakje snoep met snelle suikers (bijvoorbeeld ‘Napoleon bollen’)
Bij een korte inzinking kunnen die wonderen doen want het effect is onmiddellijk voelbaar.

Ziezo, deel deze tips gerust met al jouw vrienden, collega’s, familieleden die vrijdag aan de start zullen staan, wie weet komen ze wel van pas! Graag geef ik nog één laatste tip mee als ervaren Dodentocht supporter: als je iemand kent die deelneemt, stuur hem (of haar) dan onderweg eens een bemoedigend berichtje, bel eens even of ga live supporteren ter plaatse. Ik kan je verzekeren dat je als supporter echt het verschil kan maken en er voor kan zorgen dat een wandelaar op een zwak moment toch blijft doorzetten. Hij of zij zal u achteraf eeuwig dankbaar zijn.

Staat er iemand van jullie vrijdag aan de start? Wie heeft er al een Dodentocht uitgewandeld in het verleden?

20b

Groetjes & héél veel succes aan alle wandelaars dit weekend!

Sheena