op_ontdekking_reeks

Deze zomer neem ik jullie negen week lang mee op gezinsuitstap. Zowel grote als kleine uitstappen komen aan bod, de enige voorwaarde is dat het een kindvriendelijke uitstap moet zijn, in België of Nederland. Na afloop vul ik een reeks vragen in om de uitstap te evalueren zodat ik jullie advies kan geven of het al dan niet de moeite is om ook eens te doen. Al deze blogposts zullen totaal onafhankelijk geschreven worden, ik heb geen geheime reclame-deals met de activiteiten die ik in deze reeks zal evalueren!

Vandaag nemen we jullie mee naar De Efteling. 

1. Omschrijving van de activiteit

De Efteling is een pretpark voor groot en klein. Je kan er wegdromen in een sprookjeswereld of, als je durft, één van de vele indrukwekkende achtbanen uittesten!

2. Prijskaartje?

Wij kochten onze tickets online, dat is iets goedkoper en betaalden zo 34 euro per ticket (ipv 38 aan de kassa). Peuter en kleuter mochten gratis binnen (tot en met 3 jaar). De prijs voor de parking was 10 euro.

3. Wat zijn de hoogtepunten?

De leukste attracties voor kleuter vond ik:

  • De sprookjesboom in het sprookjesbos: héél mooi gedaan! Een sprekende boom die ons zelfs leek te verstaan en leuke verhaaltjes vertelde. We waren onder de indruk van deze mooie boom.
  • Het Volk van Laaf: een fijne kleine droomwereld met gekke mannetjes en mooie huisjes waar we naar binnen konden gluren. Dat er daar ook een grote leuke glijbaan was dat had kleuter natuurlijk meteen opgemerkt en deze werd uitvoerig getest en goedgekeurd!
  • De Oude Tufferbaan, de ideale attractie voor kleuter. Zelf met een grote auto mogen rijden, wat een droom. En maar draaien aan dat stuur … 🙂
  • De stoomtrein: alhoewel er niet zo gigantisch veel te zien viel onderweg is een ritje met een trein altijd leuk met peuter & kleuter erbij. Kleine anekdote: toen we langs het sprookjesbos reden zagen we een deurtje openstaan. Wij kleuter al aan het voorbereiden ‘o kijk daar staat een deurtje open wat zou daar in zitten … ‘, spannend. Tot we er voorbijreden en een wc-madam zagen zitten in wat blijkbaar het toiletblok was van het sprookjesbos 😉

Verder is de Efteling gewoon een heel aangenaam park om in rond te wandelen, een droomwereld. Je valt van de ene verbazing in de andere. Een sprookjesbos, dansende fonteinen, een gevaarlijk uitziende achtbaan, vuurspuwende draken, vliegende tapijten, je kan het zo gek niet bedenken of het was er. Kleuter en peuter waren onder de indruk!

Manlief kon het niet laten om ook één van de attracties voor de iets grotere kindjes uit te testen: ‘Baron 1898’, een achtbaan die een vrije val maakt van 37,5 meter. Iets voor durvers, hij vond het de moeite! Tip: als je alleen een attractie doet kan je vaak in een aparte rij aanschuiven voor mensen die alleen zijn en dat gaat een pak sneller!

Nog een tip: bij sommige attracties kan je als ouder gebruik maken van de ‘Babyswitch’. De ene ouder kan dan aanschuiven aan een attractie terwijl de andere ouder op de baby let en na afloop  mag de andere ouder zonder wachten ook in de attractie. Handig!

4. Wat is er minder interessant?

Ik was vergeten hoe griezelig sprookjes eigenlijk zijn. Kleuter heeft een hele leuke dag gehad maar het was een dag waarin hij ook vaak angstig is geweest. Soms zo erg dat ik hem voelde trillen van angst. Al die heksen, wolven, trollen, draken die er griezelig echt uitzien en praten, je zou voor minder schrik krijgen. Toch een beetje mee oppassen dus wanneer je met kleine kinderen naar daar trekt!

Het was vandaag een warme dag én een zondag dus het was natuurlijk ook druk in het park met lange wachttijden tot gevolg. 45 minuten met peuter en kleuter in de zon wachten om even in een bootje op een vijver rond te varen dat vonden we er bijvoorbeeld wat over en hebben we dus niet gedaan. Gelukkig heeft de Efteling een zeer interessante app waarmee je alle wachttijden kan opvolgen zodat je je dag goed kan indelen.

Minder interessant om met peuter en kleuter naar een pretpark te gaan is dat peuter vaak niet mee kan in bepaalde attracties en als hij dat wel kan dan zit je nog met die buggy waar de andere ouder dan op moet passen. Dus nog een tip: doe zoals wij vandaag deden en nodig nog een paar extra familieleden uit die een dagje Efteling wel zien zitten en die af en toe op peuter & kleuter kunnen passen. Dat maakt het al een stuk makkelijker.

5. Kan je er eten en drinken?

Ja, er zijn genoeg eetgelegenheden en ondanks dat het een drukke dag was, was het geen enkel probleem om een plekje te vinden of om ergens iets te bestellen.

6. Is de activiteit ook geschikt voor regenweer?

Het is grotendeels buiten dus ik zou het niet aanraden met regenweer.

7. Hoe lang duurt de activiteit?

Wij waren in het park van 10 tot 16 uur en hebben in die tijd alle attracties voor de allerkleinsten kunnen afwerken. Ik heb wel de indruk dat als je echt het hele park zou willen doen, rekening houdend met de soms lange wachttijden, het nipt zal worden om op één dag alles gedaan te krijgen.

8. Is het buggy-vriendelijk?

Het is geen enkel probleem om er met een buggy rond te rijden. Op de attracties kan de buggy natuurlijk niet mee.

9. Wat met wc, baby-eten, rustplaatsen en andere handige kindvriendelijke weetjes?

Er zijn heel veel banken om op uit te rusten, het was nooit een probleem om even ergens te gaan zitten. Baby -eten konden we makkelijk opwarmen in één van de eetgelegenheden. In de wc’s was er een ruimte voorzien voor het verschonen van baby’s.

10. Is het voor herhaling vatbaar?

Wij gaan zeker nog eens terug maar pas wanneer kleuter & peuter weer wat ouder zijn, ik denk binnen een jaar of 3 of zo.

11. Eindscore: hoeveel punten krijgt deze activiteit op 10 (+motiveer)?

8/10 Het is duur, zoals pretparken helaas altijd zijn en het was vaak nog wat té griezelig voor onze kleuter. Toch hebben we een hele fijne dag gehad en zijn we naar huis gegaan met een kleuter die maar blijft vertellen over wat we allemaal gedaan en gezien hebben. We hebben er van genoten!

efteling

Voel je vrij om deze vragenlijst over te nemen en zelf ook een aantal uitstapjes te evalueren deze zomer. Altijd fijn om op andere blogs wat nieuwe ideeën op te doen! Laat het hieronder even weten dan kunnen we op jouw blog komen meelezen.

Eerder verschenen in deze reeks:

#1: Kabouterland
#2: Plopsa Indoor Coevorden
#3: Zwembad Nekkerpool Mechelen
#4: Een dagje naar Leuven
#5: Tivoli Park Mechelen
#6: Dierenpark Emmen
#7: Brasserie Fenikshof

Groetjes,

Sheena