Wij hebben net een paar fantastische dagen in Noorwegen achter de rug. We trokken er een lang weekend op uit, naar het verre Tromsø, in de hoop dat ene item van onze bucketlist te kunnen schrappen: het noorderlicht zien. Het was meteen ook onze eerste reis zonder de kinderen en we hoopten maar dat dit allemaal goed zou meevallen. Benieuwd naar onze avonturen? Hier komt het uitgebreide verslag …

Dag 1: Brussel – Oslo – Tromsø

Een valse start: de vlucht van Brussel naar Oslo stond al aangekondigd met een half uur vertraging. Gelukkig hadden we twee uur overstap tijd in Oslo, dus geen stress.


In Oslo aangekomen moesten we onze bagage afhalen en weer inchecken voor de volgende vlucht. Helaas was onze vlucht alweer vertraagd, dit keer met maar liefst twee uur. Dat viel tegen maar er zat niets anders op dan te wachten.

Uiteindelijk vertrokken we dan toch en om 18.30u arriveerden we in Tromsø, na een turbulente landing doorheen een sneeuwstorm (achteraf hoorden we trouwens dat de vluchten na ons niet meer mochten landen en werden omgeleid, daar hebben we dus even geluk gehad!).

Na het afhalen van de bagage reed een Flybus ons door een netwerk van tunnels naar het centrum van de stad waar we vlakbij ons hotel werden afgezet. Logeren deden we in Clarion Hotel The Edge.
We checkten snel in, legden de bagage in onze kamer, fristen ons vliegensvlug even op en vertrokken daarna voor een wandeling naar het restaurant Mathallen waar we (in België) reeds gereserveerd hadden voor een etentje om 20u. We haalden het nét! En lekker dat we daar gegeten hebben! Superzalig. Een aanrader wat ons betreft.


Daarna kropen we moe maar tevreden ons bedje in, er naar uit kijkend om de volgende dag Tromsø te gaan ontdekken.

Dag 2: Tromsø + noorderlichtsafari

Na een uitgebreid ontbijt in ons hotel vertrokken we voor een wandeling door de besneeuwde straten van Tromsø. We wandelden over een lange brug naar de overkant van het water waar we de opvallende Ijszeekathedraal zagen.

dsc01169

dsc01130

img_0826

dsc01124

We wandelden nog een beetje verder voorbij de allerschattigste houten huizen in verschillende kleuren.

Op veel plaatsen waren mensen bezig met het sneeuwvrij maken van hun oprit. Iets wat wij bij ons maar zelden hoeven te doen.

Een paar straten verder kwamen we aan bij een kabelbaan die ons in 4 minuten tijd naar de top van een berg bracht waar we een prachtig uitzicht kregen op de stad en de omliggende bergen. Echt de moeite!

img_0854

img_0024

dsc01159
Eens terug beneden wandelden we terug naar het city centre en kwamen we in een leuk lunchcafé terecht waar we een overheerlijke burger aten. Lekker eten en vakantie dat hoort samen 🙂 .


In de namiddag bezochten we nog het Polaria museum. Een mooi gebouw langs de buitenkant maar niet zo interessant vanbinnen.

Dat wisten we eigenlijk al op voorhand maar we wilden het toch eens zien.

We slenterden daarna nog wat doorheen de winkelstraten en tegen 17 u gingen we terug naar het hotel.

img_0816

Daar aangekomen trokken we onze allerwarmste outfits aan (laagjes, véél laagjes)  want wij zouden die avond op zoek gaan naar noorderlicht!
We hadden via het reisbureau een noorderlichtsafari geboekt met Tromso Safari. Dat hield in dat we met twee grote reisbussen (55 passagiers per bus) naar een base camp op zo’n 45 minuten rijden van de stad werden gebracht. Een verlaten plaats met drie huisjes: een hut waar we iets konden eten/drinken, een hut met een vuur om lekker in op te warmen en een wc-blok.

Ook buiten werd er een groot kampvuur aangelegd. De komende uren zouden we daar buiten doorbrengen, samen met zo’n 100 andere mensen. Dat van die 100 anderen vond ik niet zo tof, ik hou meer van kleinschalige excursies. Gelukkig was de vlakte daar zo uitgestrekt dat we toch het gevoel konden creëren er bijna alleen te zijn.

img_0937

Toen we uit de bus stapten zagen we al meteen een witte band in de lucht. Al snel werd ons verteld dat dat hét noorderlicht was. Wanneer we er een foto (met lange sluitertijd) van namen zagen we inderdaad dat het om een groen licht ging. Met het blote oog was die kleur nog niet waar te nemen omdat het niet fel genoeg was.

De hele avond tuurden we naar de lucht. De lichten werden feller en begonnen te bewegen. De beweging is onbeschrijfelijk. Het leek wel alsof iemand blies tegen de lichtstralen waardoor deze een andere vorm aannamen. Heel mooi om te zien.

img_0925

img_0920

De stralen rekten zich ook helemaal boven ons hoofd uit. Prachtig. We namen veel foto’s. Zelf heb ik daar verder vooral veel rondgewandeld om het niet té koud te krijgen. Het was er -9 graden, wat op zich nog wel meeviel want de volgende avond zouden we -15 moeten trotseren 😉 .

Rond 21 u kregen we in het base camp een warme maaltijd, lekkere vissoep, dat smaakte enorm daar in de sneeuw en de koude.

Rond 23 u reden we met de bus terug naar het hotel. Onderweg zeiden we nog tegen elkaar dat het licht heel mooi was geweest maar dat het toch wel jammer was dat het niet zo héél fel groen was.
De bus zette ons af in de buurt van ons hotel, we moesten nog een klein stukje stappen. Uit gewoonte keek ik naar de lucht en daar zag ik meteen weer zo’n witte lichtstraal. We bleven er even naar kijken en plots gebeurde het: het licht werd felgroen en veranderde van vorm. Zo snel als het kwam was het ook weer weg. We waren zo blij dat we dat nog gezien hadden. En dat vlak voor de deur van ons hotel! Niet te geloven. Wat een topdag.

Dag 3: Langlaufen en op stap met Guide Gunnar

Na alweer een heerlijk ontbijt in ons hotel waren we een beetje aan het twijfelen over wat we zouden gaan doen in de voormiddag. Het was zondag en er was veel gesloten in de stad. De musea in de buurt gingen pas tegen de middag open. We besloten dan maar om een wandeling te maken. Het doel van de wandeling was de botanische tuin. We wandelden een uur naar daar en een uur terug. Helaas was het niet echt een mooie wandeling. We zagen een fabriek, een politiekantoor, de brandweer en heel veel havengebouwen en magazijnen. De botanische tuin lag onder de sneeuw dus daar was ook niet veel te zien. Maar we hadden toch maar weer onze beweging gehad en weer een extra stukje van de stad gezien.

dsc01183
Tegen 13u begaven we ons naar het Radisson Blu hotel waar we werden opgepikt voor een langlauftripje (voor beginners). We waren met een fijn groepje van acht personen en een gids die ons de basis van het cross country skiën, de nationale sport van de Noren uitlegde.

Het parcours waar we dit konden doen bevond zich op slechts vijf minuutjes rijden van het hotel. Het plaatselijke stadspark wordt er in de winter namelijk omgetoverd tot een langlaufpark. Het was zondagnamiddag toen we er waren en het park zat er vol met gezinnen met kinderen. Super om te zien hoe zelfs de allerkleinste kindjes door hun ouders al leerden skiën. Ze deden het beter dan ons!
Wij sukkelden een paar hellingen op en af en genoten onderweg nog van enkele Noorse specialiteiten die onze gids had meegenomen. Een lekker warm zoet drankje en een soort pannekoekje met kaneelsmaak dat lefse noemt.
Tegen 16u werd het donker en reden we terug naar ons hotel. We gingen nog snel een hapje eten bij de plaatselijke Burger King (dat is toch echt overal te vinden) en om 18 u stapten we het huisje van Guide Gunnar binnen voor alweer een nieuwe zoektocht naar het noorderlicht.

Guide Gunnar had ik via Tripadvisor gevonden. Hij werd aangeraden omdat het iemand is die er alles aan doet om het noorderlicht te vinden en te tonen aan zijn gasten. Zelfs al moet hij daarvoor helemaal naar Finland rijden. Ik kan trouwens bevestigen dat dit echt zo is want het scheelde niet veel of we zaten die nacht ook in Finland. We waren er al volop naar onderweg maar op zo’n 30 km van de grens vonden we plots toch een heldere hemel en konden we samen het licht aanschouwen.

Deze uitstap was een pak aangenamer qua sfeer dan de massa uitstap van de avond ervoor. Dit keer waren we slechts met 11 toeristen en 1 hele gepassioneerde gids die ervoor zorgde dat we niets te kort kwamen. Voor wie wou had hij extra warme kledij bij en hij maakte ons ook een vuurtje in de sneeuw om ons daarna nog te verwennen met alweer dat warme zoete drankje en wat lefse. Dit alles onder de noorderlichtstralen, die zwakker waren dan de avond voordien maar toch ook weer de moeite om mee te maken. De sfeer, de koude, het in spanning wachten op wat er zou komen … ik mis het al enorm! Ik zou daar gerust elke avond zo’n trip kunnen maken moest ik er langer geweest zijn. Helaas was het onze laatste avond van deze minitrip.

img_1069
Na twee uur rijden door de sneeuw kwamen we om 2.30 u ’s nachts terug aan in ons hotel. Uitgeput maar enorm tevreden kropen we onder de wol.

Dag 4: Tromsø – Oslo – Brussel

Na een laatste keer overheerlijk ontbijten maakten we onze valiezen, belden een taxi en keerden we terug naar de luchthaven. Het was heel hevig aan het sneeuwen en al meteen zagen we dat er weer heel wat vluchten vertraging hadden.

img_1071

Wonder boven wonder stopte het zo’n half uur voor onze vlucht moest vertrekken met sneeuwen en vertrokken we op tijd! Al moesten we eens we aan boord waren wel nog lang wachten alvorens ons vliegtuig sneeuwvrij kon worden gemaakt (dat had ik trouwens ook nog nooit eerder meegemaakt!).

In Oslo hadden we dan weer minder geluk. Wegens een technisch defect moest er een nieuw vliegtuig komen aiaiaiai, gelukkig zorgde het ‘maar’ voor een uurtje vertraging. Om 19 u waren we terug in België en even later konden we onze twee jongens weer in onze armen sluiten. Het eerste wat ze zeiden? ‘Mama, wanneer gaan jullie nog eens op vakantie? Dan kunnen we nog eens bij oma en opa gaan logeren!!!’ …. dat ze ons niet gemist hebben dus 😉 Het was een fantastische periode voor ons alle vier. Wat mij betreft: voor herhaling vatbaar!!

Tot slot nog wat praktische (en by the way volledig ongesponsorde) info

Wij boekten onze reis bij Nordic, een site waar ik intussen nog meer toffe reizen op gespot heb dus de kans is groot dat we daar nog wel eens terug zullen boeken.
De geboekte excursies heb ik hierboven allemaal in linkjes verwerkt voor moest je interesse hebben.

De voetpaden in Tromsø (op een paar in het centrum na) zijn spekglad, ik was dan ook heel blij dat ik yaktrax gekocht had om onder mijn schoenen te binden voor meer grip.

Guide Gunnar is een superkerel maar helaas is hij aan zijn laatste seizoen in Tromsø bezig. Hij vindt het daar wat té toeristisch geworden (terecht) en gaat de rust enkele honderden kilometers verder in Alta opzoeken. Boek hem dus nog snel nu het nog kan!

Om noorderlicht te fotograferen heb je een fototoestel nodig dat je op de manuele stand kan zetten, op de excursies krijg je voldoende uitleg over hoe je dat allemaal moet instellen.

Qua kledij kan je best wat voorzorgen nemen in de winter. Thermisch ondergoed, meer dan één paar handschoenen, een winddichte jas en broek, een goede muts en sjaal en heel veel laagjes kledij hebben mij goed warm gehouden. Al was dat vooral ’s nachts nodig, overdag hadden we meestal temperaturen rond het vriespunt. Goed te doen dus!

Tromsø, je zit in ons hart 🙂

Sheena