Mijn tante L.

Mijn tante L. legde ons graag in de watten.
Ik zal nooit dat ene familiefeest van haar vergeten waarop er kreeft geserveerd werd en wij (de neven en de nichten) ons de hele avond lang prinsen en prinsessen voelden. Ondanks de onvriendelijke obers die er rondliepen en ons geen cola’s wilden brengen.

Ik zal ook nooit vergeten dat mijn tante L. ons eens een dagje meenam naar Maastricht om te shoppen. Ik kreeg een eigen shopbudget en kocht een witte broek (die ik daarna nooit zou dragen).
Als we met tante L. op stap gingen hing er ook steevast een restaurantbezoek aan vast. Pure luxe voor ons want zoiets deden we zelden met onze ouders. We mochten van haar ook altijd kiezen wat we wilden. Zo moesten we van onze ouders bijvoorbeeld in een taverne steeds kiezen tussen OF een wafel OF een milkshake, maar van tante L. mochten we gewoon een wafel mét een milkshake. Toptante!

Mijn tante L. was natuurlijk nog véél meer dan wat alleen geld kan kopen. Het was mijn tante L. die er mij op wees dat ik geen ruzie mocht maken met mijn zus want dat we elkaar later nog zouden nodig hebben. Waarschijnlijk hadden al meer mensen mij dat gezegd maar pas toen zij het zei maakte het indruk. Ik weet zelfs nog waar ze dat zei. Mijn zus en ik zaten op de achterbank van haar Mercedes, ruzie te maken zoals we dat destijds dagelijks deden.

Mijn tante L. was iemand om naar op te kijken. Een superzelfstandige fiere vrouw die haar broers en zussen al eens durfde aanmanen om wat beter voor zichzelf te zorgen en fier voor de dag te komen.
Mijn tante L. was ook iemand die zware tegenslagen heeft gekend maar voor zichzelf toch nog geluk heeft weten te creëeren.

Mijn tante L. was zorgzaam, de lijm binnen onze familie. Ze gaf aandacht aan iedereen en aan de zwaksten nog net iets meer.

Mijn tante L. was mijn tante L. Zo is er maar 1.
Als je geen tante L. in jouw leven hebt gehad dan kan ik alleen maar zeggen dat je iets geweldigs gemist hebt.

Helaas moeten we vandaag afscheid nemen van tante L.
Ze moest ons veel te vroeg verlaten, ze deed dat met opgeheven hoofd. Want zo is ze, die tante van mij. En zo zullen we haar onthouden. Voor altijd.