In dit derde en laatste deel van het reisoverzicht vertel ik over onze roadtrip langs de nationale parken en andere bezienswaardigheden. Hou je vast voor een lang bericht …. 🙂

Yosemite


Na ons bezoek aan San Francisco reden we met een huurauto (een ruime witte Dodge Grand Caravan) naar Yosemite National Park.
Onze eerste halte was er Mariposa Grove waar we sequoia’s konden bewonderen. Deze gigantische bomen eens in het echt zien stond al heel lang op mijn bucketlist! En aangezien onze reisroute niet door Sequoia National Park liep was dit een heel mooi alternatief.


De volgende dag reden we naar een geweldig knap uitzichtpunt: Glacier Point, wauw, we waren er echt onder de indruk. Van daaruit hadden we een prachtig zicht op de granietkoepel ‘Half Dome‘.
Na Glacier Point volgde Tunnel View waar we een zicht hadden op de bekende bergwand ‘El Capitan’.
Een paar maanden voor vertrek had ik de documentaire ‘Free Solo gezien over een man die zonder enige bescherming El Capitan heeft beklommen. Als je dan onderaan die rots staat lijkt dit echt te zot voor woorden!
We hielden ook nog even halt bij de waterval ‘Bridalveil‘ waar we tot aan de voet van de waterval konden wandelen.
Het centrum van Yosemite Valley sloegen we over (te druk en te weinig tijd voor) en we reden meteen door naar de prachtige Tioga Pass wat denk ik wel dé mooiste route was die ik ooit al gereden heb. Het landschap veranderde er constant. De bergen waren altijd anders: soms rotsachtig, soms met bomen, soms met sneeuw, dan weer roodkleurig. Vooral het laatste stuk, richting Mono Lake was magnifiek. Onderweg hielden we nog halt bij het uitkijkpunt Olmsted Point en aten we onze picknick op aan het wondermooie Tenaya Lake. Yosemite Park was prachtig!

Bodie


Na onze drukke dag in Yosemite reden we nog even door naar het spookstadje Bodie. Dat bleek veel groter te zijn dan ik verwacht had. We hadden eigenlijk geen tijd genoeg om echt alles te bekijken maar we hebben er toch anderhalf uur kunnen rondlopen en heel wat verlaten huisjes bekeken. Om bij Bodie te geraken moet je een stuk off road rijden, dat was vrij spannend met onze gewone auto. Gelukkig is het allemaal goed verlopen. Bodie is echt de moeite, als je de kans hebt om er eens naartoe te gaan voorzie dan zeker genoeg tijd (minstens een halve dag).

Death Valley


De dag na ons bezoek aan Bodie, reden we naar Las Vegas via Death Valley. Dit was de langste rit van onze reis, in totaal was het ongeveer 7 uur rijden vanaf ons startpunt in Mammoth Lakes.
In Death Valley reden we heel de tijd door temperaturen van 40 graden en meer. We hebben dan ook het grootste deel van onze tijd IN de auto met uitstekende airco doorgebracht. Bij enkele bezienswaardigheden zijn we wel een paar keer kort uitgestapt. Zo zagen we:

– de Devil’s golf course: een uitgestrekte vlakte bedekt met steenzout, waar we ook weer een stuk off road voor moesten rijden. Dat was weer spannend maar ik wou dit toch echt gezien hebben.
Badwater Basin: het laagst gelegen punt van Noord-Amerika en ook het heetste punt van deze rit, het was er 45 graden (en het zou er later die dag nog heter worden)
-de Artist Palette: een kronkelige route doorheen vreemd gekleurde bergen
Zabriskie Point: een uitkijkpunt over een soort van gelig duinlandschap

Death Valley was een prachtig park om door te rijden. Heet! Maar echt heel mooi. Het was ook veel bergachtiger en gevarieerder dan ik op voorhand verwacht had.

Zion


Zion is een heel erg mooi park maar wij hadden er toch een beetje een minder goede dag. Dat kwam vooral omdat het heel warm was (37 graden), wat grote wandelingen maken meteen uitsloot en ook doordat we heel lang op overvolle shuttlebussen moesten zitten om het park te verkennen. We waren dus allemaal wat moe en prikkelbaar.
We besloten uiteindelijk om er een korte wandeling te maken naar Weeping Rock en de rest van het park verkenden we met de shuttlebus en deels ook met onze eigen wagen. Het is er echt heel mooi en er zijn tal van wandelroutes doorheen rivieren en langs hoge toppen maar daar komen we liever nog eens voor terug buiten het hoogseizoen.

Logeertip: De Zion Mountain Ranch waar we een heerlijke tijd beleefd hebben. Zorg er wel voor dat je een huisje huurt aan de kant van de weg waar het restaurant ligt, dat zijn de beste huisjes. Wij kwamen er in een heel groot huis terecht waar we ’s avonds van op één van onze balkons konden kijken naar de zonsondergang boven grazende bizons in de weide. We sliepen er twee nachten, de ene dag bezochten we Zion, de volgende dag Bryce Canyon.

Bryce CanyonBryce Canyon was voor mij persoonlijk 1 van de hoogtepunten van deze reis. Het is een heel aangenaam park om in te vertoeven en wondermooi. Het voelde er ook een pak minder druk dan in alle vorige parken. We maakten er een prachtige wandeling, de ‘Queen’s Garden Trail’, die afdaalt in de canyon. De klim terug naar boven was best nog wel pittig maar onze jongens deden het zonder zeuren.


Er liggen verder ook verschillende met de auto bereikbare uitkijkpunten in het park, het ene nog mooier dan het andere. Ik was echt onder de indruk! En het was er een aangename 27 graden, een pak beter dan in Zion waardoor we er echt ten volle van konden genieten.

Glen Canyon Dam


Na een laatste overheerlijke ontbijt in het restaurant van de Zion Mountain Ranch reden we naar Page. Onderweg reden we voorbij de Glen Canyon Dam. Indrukwekkend! Er was daar ook een interessant visitor center waar we heel wat bijleerden over de werking van deze dam.

Horseshoe BendIn Page ligt er nog iets anders mega indrukwekkends: Horseshoe Bend. Een hoefijzervormige meander van de Colorado Rivier. Het is een korte wandeling om tot aan het uitzichtpunt te geraken, met in het teruggaan best nog een stevige klim terug naar boven en daarom is het ook af te raden om dit op het heetste moment van de dag te bezoeken. Wij gingen er ’s avonds naartoe en dat bleek een ideaal moment te zijn. Ook dit was voor mij één van de hoogtepunten van de reis. Het was adembenemend mooi, ik kon er wel naar blijven kijken. Het is zo één van die dingen die je in het echt moet zien want op foto zegt het toch net iets minder.
Aan het uitkijkpunt zaten ook tal van toeristen die de meest spectaculaire foto’s probeerden te maken op de rand van de afgrond. Echt gekkenwerk soms, dan stonden ze daar op hun sletsen vlak naast de afgrond, soms met kinderen erbij en al. Dat was trouwens niet het eerste park waar we zo’n taferelen zagen en we zouden het nog veel meer zien. Alles voor de foto zeker!? Ik heb zelf hoogtevrees dus ik was blij dat ik ook van achter een omheining veilig foto’s kon nemen 🙂

Antelope Canyon


Vanuit Page was het ook maar een korte rit naar Upper Antelope Canyon, een kloof met verticale wanden waar we spectaculaire foto’s konden maken. De Canyon is enkel met een gids te bezoeken en de kloof zit dan ook constant vol groepen toeristen met gids. Je moet er wel wat doorheen kunnen kijken door al dat volk!
Op een bepaald moment scheen de gids met zijn zaklamp op de muur en zei ‘je kan best de kinderen goed in de gaten houden want op deze wanden zitten zwarte weduwen. Kijk hier zit er één, en daar zit er nog één, en daar nog één …’. Slik! De rest van de wandeling probeerden we zo ver mogelijk van de wanden te blijven!

Grand Canyon


De Grand Canyon wou ik al zien van sinds ik een jaar of veertien was. Eindelijk, twintig jaar later, was het zo ver en de canyon stelde gelukkig niet teleur. We bezochten de South Rim en het was er écht ‘grand‘. Zo groot dat je het amper kan vatten. Adembenemend. We stopten bij een aantal uitkijkpunten met onze wagen, Lipan Point was daar onze favoriet. Daarna namen we een shuttlebus naar nog een paar andere uitkijkpunten. Het weer was wat onweerachtig toen wij er waren en dat zorgde voor spectaculaire zichten met grote regenwolken en bliksemschichten in de verte. We wandelden zelf ook een paar stukken langs de rim en ook dat is zeker de moeite om eens te doen. Een must-see!

Logeertip: Under Canvas Grand Canyon , op een half uurtje rijden van de Grand Canyon kan je er heerlijk slapen in een luxe tent. Bovendien kan je er ook superlekker eten aan schappelijke prijzen. We hadden spijt dat we er maar 1 nacht logeerden! ‘ s avonds konden we er marshmallows roosteren boven een kampvuur en ’s nachts hoorden we er coyotes huilen. Het is ook een prachtige plek om de sterrenhemel te bewonderen.

Joshua Tree Park


We reden door Joshua Tree Park op onze route van Lake Havasu naar Palm Springs. Lake Havasu was een tussenstop na de Grand Canyon die we maar niets vonden. We bezochten die dag wel nog Bearizona wat best een leuk park was met, zoals de naam al verklapt, heel veel beren. In Lake Havasu was het 45 graden dus Joshua Tree Park was een welkome verfrissing met zijn 30 graden.
Het park was alweer iets helemaal anders dan alles wat we al gezien hadden. Iets minder spectaculair maar zeker ook de moeite. We stopten in het park bij Skull Rock, zagen alweer een fantastisch uitzicht aan Key View en genoten van het landschap vol gekke cactusbomen en vreemde rotsen.

De kabelbaan in Palm SpringsDeze krijgt even een aparte vermelding. Na Joshua Tree Park kwamen we in Palm Springs waar het alweer 45 graden was. Dat is dus echt superheet! Na het avondeten besloten we om er nog een attractie uit te proberen, een kabelbaan naar boven op een berg waar het een veel frissere 20 graden zou zijn. Die kabelbaan bleek veel specialer dan ik verwacht had, het had een draaiend platform waardoor je dus het uitzicht van alle kanten kon bewonderen. Het was ook veel hoger dan ik verwacht had en het was bij momenten zelfs magisch. In het terug naar beneden gaan (waar we wel lang voor moesten aanschuiven) was het al donker en zagen we alle lichtjes beneden in de stad. Zo mooi! Bovendien speelde er muziek in de cabine en iedereen begon de liedjes mee te zingen!?. Dat was echt een onverwacht fijne afsluiter van die dag.

Na Palm Springs reden we naar LA en toen zat onze reis er op. Met KLM vlogen we terug naar Schiphol waarna we weer naar België reden met onze eigen wagen.

Het was echt zo’n mooie reis en superfijn ook om met kinderen te maken! Want dat is ons allemaal echt goed meegevallen. We hadden wel een paar voorzorgen genomen zoals:
– veel entertainment voorzien voor onderweg in de auto (Ipad, DVD speler). Niet ideaal misschien maar het heeft ons hele rustige ritten opgeleverd
– ik had op voorhand voor hen een boekje gemaakt met daarin onze reisroute en tal van foto’s van zaken die we onderweg zouden tegenkomen en hoe onze hotels eruit zagen. Dat namen ze af en toe eens vast en het zorgde ervoor dat ze meer betrokken waren bij de reis zelf.
– verder zorgden we voor genoeg afwisseling met elke dag toch altijd minstens 1 iets dat zij écht leuk vonden: in het zwembad gaan zwemmen, een ijsje eten, een dierentuin bezoeken, naar een pretpark gaan, in een tent slapen, dieren knuffelen op de ranch, de kabelbaan nemen etc …. Als je aan hen vraagt wat voor hun het hoogtepunt van de reis was dan krijg je ook deze zaken als antwoord.

En dan kunnen we nu beginnen dromen van een volgend avontuur ….