Twee weken geleden op het stoffenspektakel in Antwerpen hield ik even halt bij de stand van Bernina om eens te kijken wat een overlockmachine eigenlijk allemaal kan.
Ik kreeg een korte demonstratie en dacht ‘amai!’. Binnen de kortste keren kwamen er daar mooi afgewerkte stukken van onder de machine gerold. Ik zag een rolzoom gemaakt worden, ruches gemaakt worden, … Het zag er allemaal zo simpel uit en tegelijkertijd ook heel ingewikkeld. Zoveel knoppen, draden, naalden. Het schrikte mij toch ook wat af.
Ik besloot na afloop ‘Tof zo’n machine, maar nog niet voor nu’.

De voorbije weken bekeek ik weer veel patroontjes en meer dan voordien viel het mij op hoe vaak er verwezen wordt naar een overlockmachine. Soms kan je het ook zonder maken, maar de voorkeur wordt steeds gegeven aan overlock. Ik begin het gevoel te krijgen dat ik iets mis, dat ik bepaalde leuke dingen niet kan maken omdat ik geen overlock heb.

Dus nu denk ik om met mijn verjaardag en kerst (kerstavond is toevallig ook mijn verjaardag) geld te vragen om te sparen voor zo’n machine en er toch iets sneller dan eerst gepland eentje te kopen.

Het hele overlockgebeuren blijft voor mij nog wel een beetje vaag. Zo snap ik nog niet helemaal wanneer je de naaimachine nog gebruikt en wanneer de overlock. Ik heb schrik dat ik mijn naaimachine niet veel meer nodig ga hebben als ik zo’n overlock koop en dat wil ik nu ook weer niet.

Bij deze dus een kleine enquête:

Hebben jullie een overlockmachine?
Waarom wel/ waarom niet?
Welk merk?
Gebruik je het veel?
Waarvoor gebruik je de overlock en waarvoor gebruik je nog je naaimachine?
Is zo’n machine zo moeilijk om mee te werken als het er uit ziet?

Groetjes,

Sheena

update: enkele maanden na het schrijven van dit bericht kreeg ik van manlief een Bernina 1150 MDA cadeau voor mijn verjaardag. Intussen kan ik mijn overlock al niet meer missen! Het inrijgen is eventjes zoeken maar van zodra dat in orde is, is het supersimpel om mee te werken. Ook de gewone naaimachine wordt hier nog veel gebruikt. Beide toestellen vullen elkaar prima aan!