Online yogalessen volgen … de meeste yoga-leerlingen zullen het eerder afraden. ‘Het is niet hetzelfde als echte lessen volgen’, ‘niemand kan jouw fouten corrigeren’ en zo halen ze al snel nog een aantal andere redenen aan om voor echte lessen te kiezen en niet voor online lessen.

Zelf zie ik echter alleen maar de voordelen van een online yoga cursus:

  1. Het is véél goedkoper dan echte lessen volgen (je kan zelfs veel gratis lessen vinden op Youtube)
  2. Je kan de lessen volgen op een tijdstip naar keuze: om 5u ’s ochtends, om middernacht, het kan allemaal!
  3. Er zijn geen toeschouwers in de buurt (of toch niet als je dat zelf verkiest), niemand hoeft te zien hoe je als beginneling (of gevorderde) in je spannende yogalegging de meest vreemde poses aanneemt op een niet altijd even elegante manier
  4. Wanneer je een beetje kritisch bent in de zoektocht naar goede online yogalessen zal je zien dat de leraar in een goede les regelmatig op het juiste moment je aandacht zal vestigen op een voet, been, arm, heup of ander lichaamsdeel waarvan de kans groot is dat het zich op dat moment niet helemaal in de juiste positie bevindt hetgeen dan snel gecorrigeerd kan worden. Dus neen, de leraar kan ons niet zien maar als je goed luistert kan je toch vele oefeningen correct uitvoeren.

Persoonlijk kan ik eigenlijk wel beiden vergelijken. Ik heb enkele jaren geleden een tijdlang ‘Yogalates’ gedaan, een combinatie van Yoga en Pilates. Het waren groepslessen en ik vond het altijd heel leuk om te doen. Maar de lessen gingen door op zondagochtend en van zodra er kinderen in mijn leven kwamen bleek dit onmogelijk om nog langer vol te houden (en eerlijk gezegd lukte het daarvoor ook niet altijd even goed om daar al om 10 u ’s ochtends klaar te staan 😉 ).

Nochtans had mijn lichaam echt veel baat bij die lessen, ik heb dan ook beslist om de draad weer op te nemen. Dit keer via een online cursus. Nu ik al enkele jaren zo goed als stil lig op yogavlak en ik intussen twee kinderen op de wereld gezet heb blijkt dat ik op lichamelijk vlak toch weer helemaal van nul moet beginnen. Ik kan er echt niets meer van! Mijn buikspieren zijn verdwenen (bedankt keizersnede! en te zeggen dat ik daarvoor echt mega sterke buikspieren had boehoe 🙁 ) maar ook de rest van mijn spieren stellen niet al te veel meer voor. Mijn houding is weer van ‘stevig en sterk’ veranderd in ‘pudding’.

Tijdens mijn suikervrije maand in maart kwam ik via een blogpost van Kathleen terecht op de website Doyouyoga.com. Daar kan je een gratis yoga cursus van 30 dagen volgen wat ik die maand meteen deed. Ik was weer verkocht! Na de gratis periode kreeg ik een e-mail van diezelfde site dat er een nieuwe gratis yoga cursus van 30 dagen aankwam. Ik schreef mij meteen in maar helaas bleek het met een andere lesgeefster te zijn die ik veel minder goed vond (niet sympathiek en ze ging véél te snel) waardoor ik halverwege weer afhaakte. Een paar weken later kreeg ik een ‘superpromotie’ in mijn mailbox (ja ze zijn daar wel nogal gespecialiseerd in direct marketing 😉 ), een promotie voor een volledige yoga cursus van de lesgeefster die ik wél tof vond (Erin Motz) en ik dacht ‘goh ja waarom ook niet, leuk voor deze zomer!’. Dus ik ging in op de superpromotie, kocht het hele yoga pakket en ben nu gestart met de lessenreeks. Het beetje spieren dat ik in maart had opgebouwd lijkt alweer verdwenen, ik kan bijvoorbeeld echt niet ‘pompen’ op mijn armen, met name de beweging waarbij je van gestrekte armen plat op de grond moet gaan liggen. Lukt.mij.niet. Benieuwd of ik dat binnen een paar weken wel weer kan! Ik plan alvast in om tegen het einde van de zomer een update te geven over wat de online yogalessen nu met mij & mijn lichaam gedaan hebben.

Nu ontbreek ik nog één belangrijk onderdeel en misschien zitten hier mede-yoga-beoefenaars die mij tips kunnen geven: ik heb nog geen yogamat. Welke mat is er aan te raden rekening houdend met de prijs-kwaliteit?

 

Groetjes,

Sheena

PS: dit is geen reclamepost voor doyouyoga 😉

PS2: als je de enquête nog niet hebt ingevuld dan moet (mag 😉 ) je het nu nog snel doen want eind deze week sluit ik af! Bedankt aan iedereen die al deelnam 🙂