Het is intussen alweer meer dan 3 jaar geleden dat we in onze tuin een moestuin in houten bakken hebben aangelegd. Zes grote vakken hebben we zo beschikbaar om allerlei groenten en kruiden in te kweken. In de voorbije jaren 2013, 20142015 ging dat heel goed en ook dit jaar hopen we op een succesvolle oogst!

Een moestuin start altijd met een plan. Dan neem ik een blad papier en mijn kleurpotloden en begin ik vakjes te tekenen en  deze op te vullen met verschillende groenten en kruiden. Steeds rekening houdend met welke groenten er vorig jaar op die plaats stonden zodat er voldoende afwisseling in zit om de grond ten volle te benutten. Er zijn ook nog andere zaken waar ik bij het plannen rekening mee moet houden: niet alle planten staan graag naast elkaar, sommige planten hebben veel plaats nodig, andere planten hebben dan weer veel zonlicht nodig etc. Niet evident en hoogstwaarschijnlijk zitten er in mijn plannen nog fouten maar de praktijk zal die dan wel snel duidelijk maken.

Ik heb een aantal moestuinboeken in mijn bezit die allemaal vol nuttige tips staan maar voor het plannen van mijn moestuin val ik toch steeds terug op hetzelfde boek, mijn bijbel: Je eigen groentetuin op 1 vierkante meter. Een dun boekje waarin alles duidelijk staat uitgelegd en waarmee je makkelijk aan de slag kan. Een aanrader voor elke beginnende tuinier.

Intussen is de hele moestuin aangelegd volgens hét plan van 2016 en zijn de eerste groentjes al goed aan het groeien. De erwten en de bonen zijn uitgekomen, de eerste sprietjes van de wortelen steken uit de grond, de tomatenplanten groeien al goed in de hoogte, de kruiden nemen al grote proporties aan en de sla is al bijna klaar om op te eten.

Ik heb manlief dit jaar ingeschakeld om iets nieuws te maken voor onze moestuin. We zitten hier namelijk elk jaar met hetzelfde probleem: de katten van de buren (ik denk zelfs alle katten van ons hele dorp én omstreken) vinden onze tuin – en dan vooral onze moestuin – dé perfecte plaats om hun behoeften te doen. Ik was dat zo (stront)beu dat ik er dit jaar een stokje voor wou steken. Zo ontstonden de bakbeschermers, grote ‘deksels’ om over onze bakken te zetten zodat er geen dieren in kunnen en de pas gezaaide groenten rustig kunnen uitkomen (en we van al die kattenkak vanaf zijn). We hadden dat al véél eerder moeten maken! Echt een gemak.

Wanneer ik ’s avonds na het werk thuiskom loop ik graag even de tuin in om te kijken wat er die dag weer gegroeid is. Het groeien gaat heel snel in deze periode dus elke dag valt er wel weer iets nieuws te ontdekken. Ook de kinderen gaan dan graag mee en helpen mee in de tuin. Ik vind het super hoe onze oudste al goed begint te weten welke groenten er allemaal staan.

Dit jaar heb ik de keuze van de groenten in onze bakken heel klassiek gehouden: kolen, wortelen, bonen, ajuin, sjalot, tomaat, aubergine, paprika …. Groenten die we allemaal kennen en in elke winkel te vinden zijn. Nochtans zou ik graag, wanneer ik ooit een serre heb, gaan experimenteren met wat vreemdere groenten.

Hebben jullie een moestuin? Staan daar groenten in die wat specialer zijn dan de klassiekers? Ik ben benieuwd!

Groetjes,

Sheena