Wij hebben verbouwplannen! In deze reeks neem ik jullie mee in onze plannen en later (hopelijk!) ook in de uitvoering van de werken (zie ook de eerste, de tweede de derdede vierdede vijfde en de zesde aflevering).

Periode

November – December 2016

Reeds Gedaan

Vandaag krijgen jullie voor het laatst een overzicht in deze vorm. De planningsfase, die nu al een jaar bezig is, is stilaan afgerond. De eerstvolgende update zal er eentje van de uitvoering van de werken zijn. Vanaf dan zal ik niet meer werken met deze template maar krijgen jullie telkens een verslagje van waar we staan.

Maar nu dus eerst nog even ter afronding van 2016: wat hebben we nog allemaal gedaan in de maanden november en december?

  • Er werden contracten getekend! De aannemer die de ruwbouw zal zetten ligt vast (start op 20 maart), de dakwerker/gevelwerker is geboekt (start begin mei) en de ramen zijn besteld (hopelijk zijn we nog net winddicht voor het bouwverlof in juli!)
  • Het is nu definitief: de afbraak van de achterbouw en het installeren van onze tijdelijke keuken gaan we zelf doen. Begin maart zullen we hier mee van start gaan.
  • We hebben geen schrijnwerker gevonden voor de houten gevelbekleding maar intussen zagen we dit filmpje en hebben we beslist om de gevelbekleding in hout zelf te doen.
  • We maakten onze garage leeg en vulden ons nieuwe tuinhuis met al het tuingerief. De garage is nu klaar voor afbraak.

Next Steps

We blijven ons voorbereiden op de werken die we zelf gaan doen. Zowel de afbraak als later een hoop afwerkingstaken. Er staat heel wat op onze planning!
We gaan ook op zoek naar een geschikte garagepoort en hebben nog een issue met onze voorgevel. Die begint namelijk zichzelf af te breken en een nieuwe voorgevel stond niet op onze planning. Noch op onze bouwvergunning. Dus dat is nog even zoeken naar een geschikte oplossing!

Verder moet ik nog een hoop details in orde brengen: we willen nog het een en ander laten wijzigen aan onze keukenplannen en ik wil graag ook nog een dakkoepel voorzien in onze nieuwe garage + doorgang naar de achtertuin. Het is nog te bekijken met de dakwerker wat er daar mogelijk is.

We wachten ook vol spanning op de plannen van onze tuinarchitect! Hopelijk komen we daar snel tot een goed plan zodat we tegen er beton gegoten moet worden voor het terras, weten waar we ruimte willen laten voor planten.

Inspiratiebord De Realiteit

Vandaag geen inspiratiebord maar een blik op onze huidige achterbouw. Als je je zou afvragen waarom wij zo nodig moeten verbouwen dan denk ik dat dit een duidelijk antwoord geeft.

Het is zo lelijk dat ik het bijna mooi begin te vinden. Mooi in al zijn lelijkheid. Maar toch zal ik het met veel plezier afbreken. Al is dit al 6 jaar onze thuis.
Het huis is trouwens zichzelf al aan het afbreken, de verbouwingen worden meer en meer een noodzaak.

Raad Gevraagd voor toekomstige verbouwers

Vandaag geen ‘raad gevraagd’ maar een bundeling van tips. Zaken die ik de voorbije 12 maanden geleerd heb over het plannen van een verbouwing:

  • Neem je tijd. Echt. Wij hadden maar al te graag al in onze verbouwde woning gewoond maar voor ons was het toch beter om voldoende tijd te nemen voor de voorbereiding. Tijd om de financiële puzzel te leggen. Tijd om op zoek te gaan naar de juiste partners. Tijd om te beslissen hoe onze toekomstige keuken er uit moet komen te zien. Dat laatste heeft echt een paar maanden geduurd en héél veel bezoekjes aan keukenwinkels alvorens we plots het licht zagen en de indeling zo konden maken dat al onze puzzelstukjes in elkaar vielen. Stel je voor dat we daar voor ons eerste idee waren gegaan omdat het allemaal snel moest. We zouden er spijt van hebben gehad. Net als dat we spijt zouden gehad hebben indien we in september met de veel te dure aannemer in zee waren gegaan. Ja, we waren in dat geval nu al aan de afwerkingsfase bezig geweest MAAR we hadden dan wel tienduizenden euro’s moeten ophoesten die we eigenlijk niet hebben.
    Neem dus je tijd. Een goede voorbereiding is belangrijk.
  • Ik weet niet of dit voor iedereen een goede tip is maar zeker wel voor mensen die in een kleine gemeente wonen en een bouwaanvraag willen doen: pols op voorhand al eens of jouw plannen wel kans maken op goedkeuring. Wij hebben zo onze plannen nog grondig aangepast na een eerste advies en hierdoor werd onze bouwaanvraag toch meteen goedgekeurd. Dat zou met ons oorspronkelijke plan niet het geval geweest zijn maar dat zouden we nooit geweten hebben zonder het voorafgaand advies.
  • Zie het grote geheel: verbouwen is duur en de kans is groot dat je niet meteen ALLES zal kunnen doen. Toch is het niet slecht om vanaf het begin het grote geheel te bekijken. Wil je later nog een verdieping kunnen bijbouwen? Hou daar dan nu al rekening mee als je de fundering giet. Wil je later nog kamers bijmaken op de zolder? Voorzie dan bijvoorbeeld al meteen een vaste trap tot boven. Of, zoals wij nu doen: wil je later je tuin nog mooi gaan aanleggen? Bedenk dan nu al hoe die er moet uitzien zodat bijvoorbeeld de betonplaat voor het terras al mee gegoten kan worden en er bepaalde zaken die toch weg moeten meteen mee afgebroken kunnen worden.
  • Wacht niet te lang met op zoek te gaan naar aannemers en stielmannen. Ze zijn moeilijk te vinden en je zal waarschijnlijk veel offertes moeten opvragen alvorens er eentje te ontvangen. Hou er rekening mee dat dit weken, zelfs maanden kan duren alvorens je contracten gaat kunnen tekenen. Ook bij het zoeken naar een architect hou je er best rekening mee dat jouw project er niet altijd meteen kan worden bijgenomen. Start dus op tijd, dan zit er geen druk achter en heb je veel meer ruimte om te kiezen wie of wat je echt wil.

Wie zelf nog advies wil toevoegen mag dat hieronder altijd doen 🙂

De volgende update over de verbouwingen volgt in maart!

Sheena