Vandaag had er iemand op het werk een hele grote zak M&M’s met nootjes meegebracht. Sympathiek maar ook irritant …
De hele dag lang graaiden er mensen in de zak M&M’s en knabbelden ze er op los. Terwijl ik mij probeerde te concentreren op mijn werk hoorde ik ‘ritsel ritsel’ en dan ‘smik smak kraak kraak’. Mijn haren gingen er bijna van rechtstaan en toen was het hek van de dam … ik hoorde alleen nog maar irritante geluiden de hele dag door: ik hoorde die ene collega superluid typen op zijn toetsenbord, ik hoorde bij een andere collega heel de tijd een irritant geluidje van één of ander chatgesprek waarin hij betrokken was en twee bureau’s verder zat er iemand luid smakkend een appel te eten. Ik voelde dat ik het bijna zou gaan verliezen dus ik zette snel mijn koptelefoon met muziek op. Aaaaah … zalig. Toen was er weer rust.

Ik vroeg mij jarenlang af of ik misschien abnormaal was omdat ik mij zo extreem kon ergeren aan bepaalde geluiden. Ik kon er echt kwaad, bijna agressief van worden. Zeker thuis tijdens mijn puberteit kon ik echt niks verdragen.
Tot een paar jaar geleden, toen voelde ik mij plots begrepen, ik las toen namelijk iets in de krant over misofonie.

Volgens Wikipedia is misofonie = een aandoening waarbij specifieke geluiden heftige gevoelens van woede, haat of walging oproepen. Het gaat bij misofonie om specifieke geluiden, niet om geluid in het algemeen. Misofonie is vooral een afkeer van geluiden die door mensen geproduceerd worden, zoals mond- en keelgeluiden (smakken, slikken, ademen, neus ophalen, etc). Ook geluiden als typen op een toetsenbord, klikken met een pen en lopen met hakken op een harde vloer zijn veelvoorkomende triggers. Doordat er een hyperfocus (overconcentratie) voor bepaalde geluiden ontstaat, zijn mensen met misofonie in staat om deze geluiden boven alles uit te horen. De emoties die worden opgeroepen zijn vaak dermate heftig, dat mensen die aan misofonie lijden hun triggers zoveel mogelijk vermijden.Vermoeidheid en stress zijn versterkende factoren.

Dat heb ik dus, met 100% zekerheid! En jeej het heeft een naam en er zijn nog andere mensen die hetzelfde meemaken. OEF! Geruststelling 🙂
Ik heb er gelukkig niet elke dag last van en vaak kan ik het wel van mij afzetten door mij op iets anders te concentreren (muziek opzetten of gewoon even gaan wandelen). Ik heb er ook niet bij iedereen evenveel last van. Van mijn kinderen kan ik bijvoorbeeld veel meer verdragen. Het is maar iets geks.
Vandaag had ik er denk ik vooral veel last van omdat ik moe ben, dan kan ik veel minder verdragen. Morgen hopelijk weer beter!

 

PS: ik eet eigenlijk ook wel graag M&M’s met nootjes en …. ik stoor mij dan niet aan mijzelf 😉 Lekker egoïstisch!
PS2: het geluid dat ik echt het allermeeste haat is het geluid van mensen die hun nagels aan het knippen zijn. Echt bah! (ook hier … dat geluid is wel perfect verdraagbaar bij het knippen van mijn eigen nagels . Tja, sorry!  )

40 dagen bloggen: 24/40
Skipdagen : 4/6