Aangezien onze oudste zoon in september naar het eerste leerjaar gaat was het dit schooljaar de laatste kans om nog eens buiten seizoen op vakantie te gaan. En zo geschiedde. We vonden op het internet een mooi vakantiehuisje in de Dordogne (Frankrijk), nabij Issigeac en de voorlaatste week van het schooljaar was het zo ver.

Na een 10 uur durende rit (die verbazend goed ging met twee kleuters op de achterbank ondanks dat ze niet wilden slapen) kwamen we aan op onze bestemming waar we een zalige vakantieweek hebben gehad. We zijn nu een dag of vier weer thuis en ik heb echt moeite gehad om mij hier weer aan te passen.
Gelukkig schijnt de zon in België intussen ook weer volop en dat verzacht de pijn.

In deze blogpost deel ik graag onze vakantietips:

Leuke uitstappen in de omgeving

We bezochten, op de enige druilerige namiddag van ons verlof, de ‘Gouffre de Proumeyssac‘. Een prachtige grot in de buurt van Le Bugue. De grot zelf bestaat slechts uit één grote, hoge ruimte maar het is zeker de moeite om eens gezien te hebben. Als je geen hoogtevrees hebt (wat ik dus wel heb) dan kan je er zelfs voor kiezen om de grot via de oorspronkelijke ingang te bezoeken zijnde een kleine opening in de grond waardoor je via een soort ton naar beneden wordt gebracht. Gelukkig is er ook een alternatieve ingang waarbij je gewoon zo de grot kan inwandelen.
Onze oudste zoon was erg bang in de grot omdat het er vaak donker werd (voor een klank- en lichtspel). De jongste zoon trok er zich daarentegen allemaal niets van aan en vond het bezoek wel heel fijn. En wij ook!
Foto’s heb ik niet kunnen maken (dat mocht niet) maar op hun website vond ik dit filmpje:


Op het domein van de grot zijn er nog een aantal leuke dingen om te ontdekken, heel fijn als je even moet wachten voordat je naar binnen mag.

Ik hou enorm van de markten in Frankrijk. Dit jaar bezochten we de markten van Issigeac (zondag), van Castillonnès (dinsdag) en van Eymet (donderdag). Alle drie de moeite al was die van Castillonnès wel de kleinste. Tip: ga voor 10 uur naar deze markten want ze worden druk bezocht (echt met bussen toeristen en al). Wij waren er steeds rond 9u en dan was het nog lekker rustig. Issigeac is een prachtig middeleeuws dorpje dat op zich al de moeite is om eens te bezoeken. Het is niet groot maar het is er heel gezellig om in rond te wandelen. Het lag vlakbij ons vakantiehuisje dus wij kwamen er regelmatig om onze boodschappen te doen. Op alledrie de markten kochten we steeds dezelfde zaken, namelijk alles wat we nodig hadden voor onze lunch en aperitiefje van de dag: kaas, fruit, brood, worst, olijven en wijn. Op culinair vlak kwamen we echt niets te kort.

We bezochten verder ook nog het kasteel van Biron. De perfecte uitstap voor onze twee jongens die zot zijn van kastelen en ridders. Tot mijn grote verbazing was onze oudste zoon er zelfs helemaal niet bang terwijl we toch vaak wat donkere kamers en trappen moesten binnengaan. Op een bepaald moment stonden we zelfs ergens op een zolderkamertje vol duiven en vogelstront en ook dat vond hij niet erg. Ik daarentegen had gedurende het hele bezoek een beetje een griezelig gevoel, ik denk omdat we er zo goed als alleen waren en het ook wel een vreemd kasteel was in verschillende bouwstijlen. Door de eeuwen heen werden er stukken bijgebouwd en het kasteel heeft ook verschillende oorlogen meegemaakt.
Het bezoek was meer dan de moeite waard. De prachtige vergezichten kregen we er nog eens gratis bij.
Na het bezoek hielden we nog even halt in de nabijgelegen verstingstad Monpazier waar het gezellig slenteren was door de oude straatjes.

Op donderdag bezochten we mijn ouders die in de buurt van Le Bugue verbleven. Het plan was om daar samen naar een pretparkje te gaan maar dat bleek helaas uitzonderlijk gesloten te zijn. Als alternatief gingen we naar het plaatselijke aquarium waar we eerder al eens waren geweest. De jongens vonden het leuk en het was ook fijn om te zien dat er een nieuw stuk was bijgekomen met allemaal krokodillen maar in het algemeen hield ik er toch niet zo’n enthousiast gevoel aan over. Dat het 34 graden was toen we het bezochten en ik mij kapot aan het zweten was kan daar ook wel iets mee te maken hebben …

Tot slot bezochten we ook nog een wijnkasteel, dat van Monbazillac. Het was een kleiner kasteel dan dat van Biron maar toch ook fijn om even door te wandelen (zeker voor de jongens) en buiten heb je echt een prachtig zicht op de hele wijnstreek van Bergerac.

Ons vakantiehuis 

Het huisje dat we gehuurd hadden was alles wat we gehoopt hadden. Iets onbekends boeken via internet kan al wel eens tegenvallen maar van zodra we op het domein toekwamen zagen we dat de foto’s niet gelogen hadden. We huurden één van de drie huisjes op het domein en deelden met de andere vakantiegangers een gemeenschappelijk zwembad en tuin (met speeltuin). We hadden geluk want er waren maar drie andere mensen op het domein aanwezig en die zwommen amper dus wij hadden het zwembad eigenlijk voor ons alleen. Dat kwam goed uit want ik heb veel tijd moeten investeren in het overhalen van de oudste zoon om zijn angst om in het diepe water te zwemmen (met bandjes) te overwinnen. Dat lukt toch altijd net iets beter als er dan niemand in de buurt is. Op dag twee maakte hij de klik en toen was hij vertrokken … de rest van de week konden we samen ten volle genieten van het zwembad. Het weer zat ons enorm mee: na twee bewolkte dagen kregen we de rest van de week alleen maar zon te zien en temperaturen rond 30 graden.

Bij het huis kregen we nog heel wat extra service:
– de frigo was gevuld bij aankomst met allerlei lekkers. Er was ook een heleboel fruit, brood, koffie en thee voorzien. We voelden ons meteen thuis zo.
– elke dag werden onze bedden opgemaakt en indien gewenst de handdoeken vervangen
– elke dag werd ons huisje opgeruimd, de vuilbakken werden dagelijks leeggemaakt, de nespresso capsules werden terug aangevuld, de afwasmachine werd gevuld als we dat zelf nog niet hadden gedaan etc.
– elke dag kwam er iemand het zwembad en de prachtige rozenstruiken in de tuin verzorgen

Kortom: pure luxe! Het is niet van onze gewoonte om zo luxueus op vakantie te gaan maar dat is dan het voordeel van buiten seizoen op reis gaan, dan zijn die zaken nog nét betaalbaar. Het heeft alleszins deugd gedaan want het zorgde ervoor dat wij echt ten volle hebben kunnen genieten van de prachtige omgeving waarin we terecht waren gekomen.

Een vakantie om nooit te vergeten!

PS: we gingen 5 jaar geleden ook al eens naar de Dordogne, de vakantietips van die reis kan je hier terugvinden. Toen zaten we meer in de buurt van Sarlat.