verbouwing

Wij hebben verbouwplannen! In deze reeks neem ik jullie mee in onze plannen en later (hopelijk!) ook in de uitvoering van de werken (zie ook de eerste, de tweede de derdede vierde & de vijfde aflevering).

Periode

September – Oktober 2016

Reeds Gedaan

 • We hebben een tuinhuis geplaatst! In aflevering 1 vertelde ik jullie al waarom dit de eerste stap in onze verbouwing zou worden. Ik toonde jullie toen ook mijn Pinterestbord met moderne tuinhuizen. Ons budget liet het helaas niet toe om voor ons absolute droomtuinhuis te kiezen maar we zochten en vonden een goed alternatief.
  We plaatsten het tuinhuis helemaal zelf (dat was een paar weekends werk: uitgraven, beton gieten en dan het effectieve plaatsen) en zijn blij met het resultaat. Het hout is behandeld, voorlopig hoeven we er dus niets meer aan te doen. Het is wel de bedoeling om in de toekomst ons tuinhuis helemaal in te werken in de tuin, met veel groen errond. Het zou kunnen dat we het dan ook gaan schilderen, dat zien we dan nog wel 🙂 .

 • In de vorige aflevering vertelde ik jullie al dat onze plannen om in september 2016 van start te gaan in duigen vielen door een veel te dure offerte van de aannemer. We moesten weer helemaal van nul beginnen en heel veel prijzen opvragen en rekensommetjes maken. Zonder te overdrijven denk ik dat ik mag zeggen dat ik onze meetstaat intussen vanbuiten ken. Termen als bitumineuse dichting, linteel, sifonput, zinkslabben, gyplat, dekstenen en gestabiliseerd zand zijn mij niet langer vreemd.

  Echt een succes was het echter niet, dat opvragen van prijzen. We schreven verschillende aannemers aan. Slechts eentje reageerde en kwam eens langs. We stuurden hem na zijn bezoek alle nodige info door om een prijs te kunnen maken en hebben sindsdien niets meer van hem gehoord.

  We vroegen bij 5 verschillende bedrijven offertes op voor ramen en kregen maar van 2 bedrijven antwoord.

  We vroegen een prijs op bij een schrijnwerker maar kregen nooit reactie.

  Gelukkig gingen er ook een paar zaken wel vlot: we ontvingen een prijs die binnen ons budget viel van onze dakwerker (voor dak en gevel) en hebben hem nu al min of meer vastgelegd, al is er nog niets getekend.
  We vroegen en ontvingen ook een prijs van onze loodgieter en elektricien en lieten hen weten met hen in zee te gaan.
  Ook weten we intussen hoeveel een nieuwe garagepoort ons zal kosten.
  De totaalprijs van het project wordt dus steeds duidelijker en concreter.

 • Bij gebrek aan prijzen van nieuwe aannemers hebben we beslist om toch nog maar eens in de meetstaat van de veel te dure (maar wel aangeraden) aannemer te duiken.
  Aangezien we intussen zelf al een goedkopere dakdekker, gevelbekleder, elektricien en loodgieter gevonden hadden konden we al die posten al uit de meeststaat halen.
  Maar de totale prijs voor de overige werken bleef te hoog voor ons budget. Toen zijn we op zoek gegaan naar posten uit de meetstaat die we zelf zouden kunnen doen en die ons het meeste geld zouden kunnen uitsparen. Dat is niet voor elke post het geval gezien het feit dat je 21% btw moet betalen op materialen die je zelf koopt maar slechts 6% als de aannemer ze koopt. Het is dus steeds wikken en wegen of het wel de moeite is om het zelf te doen.

  Zo hebben we nu beslist om alle afbraakwerken voor eigen rekening te nemen. Iets wat ik absoluut wou vermijden maar we kunnen hier echt duizenden euro’s mee uitsparen dus dan is de keuze snel gemaakt.
  De OSB platen op het dak leggen gaan we ook zelf doen net als het vloeren en hier en daar een voorzetwand plaatsen.
  De aanleg van een terras gaan we uitstellen (we laten wel al beton gieten).

  Zo komen we dan toch eindelijk tot een totaal bedrag dat al een pak realistischer is geworden. Nu durf ik er aan te beginnen zonder mij vanaf dag 1 zorgen te maken om de financiën.
  We zijn dus klaar om met alle partners te gaan samenzitten en contracten te ondertekenen, iets wat we de komende dagen dan ook zullen doen.

  Aangezien intussen de winter voor de deur staat en we het niet zien zitten om een winter zonder achtergevel door te brengen hebben we beslist om de start van de werken uit te stellen tot maart 2017.

Next Steps

Het is niet omdat we nu de werken hebben uitgesteld naar volgend voorjaar dat we intussen stilzitten, integendeel!
De extra tijd die we nu hebben komt ons eigenlijk wel van pas. We moeten ons grondig voorbereiden op wat zal komen. Vooral dan op de werken die we zelf gaan moeten doen: de afbraak enerzijds maar ook de plaatsing van een tijdelijke wand ter vervanging van onze achtergevel en het inrichten van een tijdelijke keuken in onze woning. We zullen ook nog héél veel ritjes naar het containerpark moeten maken om onze garage en koterijen uit te mesten.

We hebben ook ambitieuze plannen met onze tuin. In onze woning hebben wij momenteel vanuit onze living en keuken geen rechtstreeks zicht op de tuin. Dat heeft zo zijn voordelen, zo stoort het niet echt als ons gras wat te lang staat bijvoorbeeld, we zien het toch niet!
Echter, na de verbouwing zal onze achtergevel volledig uit glas bestaan en gaat de tuin deel uitmaken van onze leefruimte. We willen dan ook dat die tuin er mooi uit gaat zien.

Omdat we zelf niets van tuinaanleg en planten kennen hebben we beslist om een tuinplan te laten opmaken door een tuinarchitect. Volgende week komt er eentje een kijkje nemen. Het is de bedoeling dat hij een plan maakt volgens onze wensen (uiteraard) en ons daarna het plan + een uitgebreide plantenlijst bezorgd zodat we er later zelf mee aan de slag kunnen gaan.
Het is voor ons interessant om dit plan nu al te laten maken zodat we hier meteen rekening mee kunnen houden bij het gieten van de beton voor ons toekomstig terras en het voorzien van elektriciteit voor eventuele tuinverlichting. Ook als er nog ergens iets moet uitgegraven worden weten we dat best op voorhand zodat we dat meteen kunnen doen als we dan toch bezig zijn voor het huis.

Inspiratiebord

In dit onderdeel neem ik jullie mee naar mijn Pinterestborden waar ik allerlei verbouwideeën verzamel.

Dit keer een inspiratiebord voor de tuin!

Alle bronnen van deze foto's zijn terug te vinden op mijn Pinterestpagina: https://www.pinterest.com/sheenablogt/tuin-dromen/

Alle bronnen van deze foto’s zijn terug te vinden op mijn Pinterestpagina: https://www.pinterest.com/sheenablogt/tuin-dromen/

Raad Gevraagd

We zijn nog op zoek naar een schrijnwerker voor onze gevelbekleding in dit hout, als je iemand kan aanraden hoor ik het graag! Of als iemand ervaring heeft met zoiets zelf te plaatsen dan horen we het ook graag 🙂 .
Andere tips, leuke verbouwblogs of magazines, interessante Instagram accounts rond verbouwingen of inspirerende Pinterestborden zijn altijd welkom! Ik was vergeten hoeveel ik van huizen en verbouwingen hou en doe niets liever dan mij daarin te verdiepen 🙂

Tot de volgende update,

Sheena