Het begint hier stilaan een traditie te worden. Op het einde van het jaar blik ik nog één keer terug op de afgelopen 12 maanden in de vorm van het alfabet. Ik deed het in 2015 & 2016 en dit was 2017:

A
Avondwandeling
– verschillende, met de oudste zoon in de zomermaanden, genieten!
Afbraak
– van het achterste gedeelte van ons huis, dé zwaarste week van 2017
Afscheid – hoort er helaas ook bijna elk jaar bij, niet alleen van mensen die er niet langer meer zijn maar ook van andere zaken: afscheid van de periode bij de onthaalmoeder, afscheid van mijn autootje waar ik 12 jaar lang mee heb rondgereden, afscheid van onze ouderwetse woning

B
Baby –
er stonden verschillende geboortekaartjes op onze kast dit jaar, onder meer van: Elise, Elwan, Olivia, Léon, Lars & Aimée: welkom 🙂
Blog
– veel te weinig geschreven dit jaar
Boeken –
12 boeken gelezen, de favoriet van 2017 was ‘Een klein leven’
Bullet Journal
– iets nieuws dat ik dit jaar heb uitgeprobeerd, ik gebruik het op mijn eigen manier, misschien blog ik er nog wel eens over
Bier
– favoriete alcoholische drankje van 2017, hoe zwaarder hoe liever
Botsing – mijn eerste auto accident, ik was niet in fout en de schade was gelukkig heel beperkt. Maar toch wat verschoten!

C
Chips
– véél te veel chips (lay’s baked zout), ik ben op dit moment zelfs weer chips aan het eten terwijl ik dit typ , woepsie
Cinema – met mijn oudste zoon naar de cinema, wij met ons tweetjes. Het was zijn eerste bioscoopbezoek, we zagen de film ‘Trolls’ en vonden het leuk!

D
Druk –
2017, het jaar van de verbouwing was in één woord druk. In mijn hoofd en in mijn agenda.
Dankbaar
 voor alle verbouwhulp, voor fijne samenwerkingen, voor vrienden die vrienden blijven ook al heb ik niet altijd veel tijd voor hen, voor alle kleine gelukjes (en dat ik ze kan zien en waarderen), voor mijn gezin & familie

E
Eerst schooldag
– in maart 2017 ging de schoolcarrière van onze jongste zoon van start. Bye Bye peutertje, Hello kleutertje!
Eddie Vedder
– in de Lotto Arena, van super dichtbij 🙂

F
Foodbag
– een aantal keer besteld, het kwam van pas in dit verbouwjaar
Fietsen
– onze vijfjarige leerde (eindelijk) fietsen zonder steunwieltjes, hoera!

G
Gezond eten
– ik ging zelfs naar een lezing van Pascale Naessens en vond dit heel inspirerend. Al moet ik toegeven dat er nog veel ruimte voor verbetering is (zie de letter C hierboven)
Geduld
– er was veel geduld nodig dit jaar op verbouwvlak, het leek wel of we de helft van de tijd aan het wachten waren op iets. Op ramen, op de gevelbekleding, op het dak, op de nieuwe keuken, …
Geocache
– voor het eerst uitgeprobeerd, dat gaan we meer doen in 2018
Gitaar
– een nieuwe gekocht! Een zwarte 🙂

H
Huwelijksfeest
– Drie trouwfeesten dit jaar en allemaal héél plezant
Hybride wagen
–  daar rij ik sinds dit jaar mee rond. De stekker insteken na het rijden is hier al een dagelijkse gewoonte geworden. Elektrisch rijden is zalig! 
Hoofdwonde
– van de jongste, en zo heb ik voor de eerste keer meegemaakt dat iemand zijn hoofd ‘geniet’ moest worden. Brrr.
House Rules
en andere verbouw & interieur programma’s (Grand Designs op Netflix! Een frisse start met VT wonen etc.) waar ik verslingerd aan ben. In 2018 ga ik mij eens wat meer beginnen verdiepen in interieurinrichting…
Haaienzwembad – we hadden deze zomer een opblaasbaar zwembadje in de vorm van een haai, wat een succes was dat! De jongens vragen nog steeds wanneer ze nog eens in het haaienzwembad mogen …

I
Ik
– ik neem veel bewuster tijd voor mijzelf dan vroeger, het was ook echt nodig want ik heb vaak geflirt met de grens waarop ik zou crashen. Gelukkig was dit altijd nét niet (helemaal) het geval 🙂

J
Jarig
– feest voor 3, 5, 33 en 35 jaar. Daarnaast ook nog voor 14 jaar samen en 8 jaar getrouwd.
Jules – de klaspop kwam nog eens logeren

K
Keuken
– een splinternieuwe, hier draaide het allemaal rond in 2017. Een nieuwe aanbouw voor de nieuwe keuken. En wat een zaligheid is het om in zo’n nieuwe keuken te koken/leven/werken/gezellig samenzijn!
Kippen
– we hebben twee nieuwe kippen, twee Ukkelse baardkrielen 

L
Landal –
Drie weekends in Landalparken: eentje in de winter, eentje in de zomer en eentje in de herfst. Telkens in de Veluwe (Nederland). Altijd fijn om weer bij Bollo de Beer te zijn 😉
Lopen
– mijn favoriete sport, vrij veel gelopen dit jaar, ondanks de verbouwing

M
Moederdagfeest – ik mocht naar hét moederdagsfeest op de kleuterschool, dat is maar eens om de drie jaar dus toch wel een beetje speciaal. Een fijne dag!
Moestuin
– dit jaar koos ik voor een makkelijke moestuin waar ik niet teveel naar moest omkijken (wegens de verbouwing) maar de oogst was dik in orde: 118 tomaten(!), nog heel wat extra kerstomaten, 5 keer een grote portie boontjes,  19 lente uitjes, 5 radijzen, 3 aubergines, 19 courgettes, 1 watermeloen (die superlekker was), 1 wortel (tja er was er maar eentje uitgekomen en geen tijd gevonden om nieuwe te zaaien), 10 paprika’s en twee pompoenen. Ik hou de oogst bij in mijn Bullet Journal trouwens 😉

N
Noorderlicht
– Wij zagen het noorderlicht dit jaar! In Tromso, Noorwegen. Een geweldige ervaring!
Naaien
– oei oei, ook weer veel te weinig. Veel naaiplannen dat wel maar verder als plannen kwam het meestal niet.
Nightrun
– In Brussel om 22 u ‘ s avonds 8 km door de stad lopen bleek supertof te zijn maar ook vermoeiend want er waren veel hellingen op het parcours. Toch denk ik dat ik mij volgend jaar weer zal inschrijven (als ik dan nog steeds loop 🙂 ).

O
Opruimen
– ik ben boeken aan het lezen over opruimen & minimalise, ik heb al veel opgeruimd en ik ga nog veel meer opruimen. Ik ben op dreef 🙂
Optredens 
– weer een jaar met amper optredens: k’s Choice in koor, Kapitein Winokio, Eddie Vedder en dat was het wel zo’n beetje denk ik?

P
Planckendael – ons jaarabonnement weer goed gebruikt, we zijn net nog naar het pasgeboren olifantje gaan kijken
Pasen
– paaseitjes rapen op onze bouwwerf
Plopsaland de Panne
– de oudste zoon zijn verjaardagscadeau. Met de hele familie naar Plopsaland, een topdag!
Pinterest
– Mijn bron van inspiratie tijdens de verbouwing

Q
Quality Time – te weinig dit jaar

R
Reis –
ééntje, naar Noorwegen (zie noorderlicht)

S
Sneeuw
– er was sneeuw! In januari en december.
Sinterklaas
– het eerste jaar dat we met beide kinderen zo vol spanning konden aftellen naar de komst van de Sint
School
– 1 ste en 3de kleuterklas intussen
Stappenteller – ik tel mijn stappen sinds dit jaar (met mijn splinternieuwe stappenteller) en doe mijn best om minstens 7.000 stappen per dag te zetten. Op werkdagen is dat niet zo evident (bureaujob).

T
Tuinplan
– we lieten een ontwerp maken voor onze toekomstige tuin, in 2018 gaan we met dit plan aan de slag
Trainworld
– bezocht deze zomer, een topper voor de kinderen!
Tuinfeest
– op school en in Gent, leuke herinneringen

U
Urban Trail
– in Mechelen! 10 km gelopen zonder veel moeite, toch wel trots op mijzelf 🙂
Ukelele – nog een nieuwe muziekaanwinst dit jaar, onze oudste zoon kreeg er eentje cadeau van zijn muzikale meter

V
Verbouwen
– het is intussen wel duidelijk dat heel 2017 in het teken stond van het verbouwen van ons huis. 8 maanden hebben we in de helft van onze (niet bijzonder grote) benedenverdieping gewoond, met amper lichtinval en een tijdelijke keuken. Maar al bij al ging dat best goed en ik ben heel blij met hoe alles is verlopen.
Verkopen
– hoort bij opruimen want een deel van de spullen die ik opruim ben ik aan het verkopen of ga ik verkopen (boeken, babyspullen, stoffen etc…). Ik ga nog eens een verkoop blogpost maken met een overzicht voor moest er iemand interesse hebben 🙂
Vakantie
– in eigen tuin dit jaar, met zicht op de bouwwerf en met het geluid van de dakwerkers op de achtergrond
Verhuis
– na acht maanden eindelijk de intrek nemen in ons nieuwe woongedeelte. Het is nog lang niet af maar we wonen er en het is super! De verhuis was de ideale gelegenheid om nog meer op te ruimen.

W
Webshop – een kalm jaar voor mijn webshop wegens amper tijd voor marketing & promotie en het zoeken naar nieuwe stoffen. Afwachten wat 2018 zal brengen op dit vlak …
Winter Efteling
– voor het eerst, een leuke ervaring maar het was er ijskoud brrrr
Windpokken
– twee kinderen met windpokken, de jongste was er snel vanaf maar onze oudste zoon heeft hier enorm van afgezien. Blij dat dit achter de rug is!
Wasmachine – 8 verbouwmaanden lang trok ik elk weekend met mijn wasmanden vol vuile was naar het huis van mijn ouders om daar de was te gaan doen. Hierdoor besefte ik pas wat een luxe het is om een wasmachine in huis te hebben. Gelukkig staat de machine nu weer in ons eigen huis, wat een gemak 🙂

X
X-jes voor 
de drie mannen uit mijn gezin

Y
Yoga – mijn reddende engel, wat zou ik dit jaar gedaan hebben zonder yoga? Het was voor mij dé manier om dit drukke jaar goed door te komen. Ik ben meer dan ooit fan!

Z
Zwemlessen – ook onze jongste zoon is nu met zwemlessen gestart, hij blijkt een echte waterrat te zijn, in tegenstelling tot zijn grote broer die het nog steeds niet leuk vindt om zijn hoofd onder water te steken
Zomer – een verbouwzomer dewelke niet echt vakantie was, dit gemis gaan we volgend jaar dubbel en dik inhalen (mijn ouderschapsverlof is al aangevraagd 😉 ). Tevens een zomer die al begon in mei, het was zalig genieten die maand!