Toen ik nog geen kind had vond ik het moeilijk om te weten of ik een kind wou of niet. Bij de beslissing om ervoor te gaan neem je toch altijd een beetje een risico. Je weet op voorhand niet of het zal meevallen. Of je wel graag mama gaat zijn. Je weet niet of je een gemakkelijk kind zal krijgen of eentje dat je de komende jaren geen nachtrust gunt of een moeilijke puber zal worden. Je weet niet of het je wel een ‘completer gevoel’ zal geven of het juist een rem zal zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Het is een gok.

Een gok die in mijn geval voorlopig toch al goed is uitgedraaid. Neen, zoonlief is niet het meest gemakkelijke kind. Hij heeft veel driftbuien, hij slaapt niet graag een hele nacht door en soms zouden we hem achter het behang willen plakken. Maar geen moment, echt geen moment heb ik achteraf nog getwijfeld over onze beslissing. Ik ben blij dat ik een moeder ben. 

Maar nu is er die volgende vraag ‘willen we nog een tweede kind?’.

Toen ik zwanger was dacht ik ‘dit is goed voor één keer maar dit wil ik geen twee keer meemaken’. Ik was niet graag zwanger. Ik had nochtans niet veel last van kwaaltjes, maar ik hield niet van die onzekerheid ‘gaat alles wel goed komen?’. Ik hield ook niet van het constante verantwoordelijk zijn voor dat baby’tje (juist eten, goed rusten, niet teveel sporten, geen alcohol,…), een verantwoordelijkheid die niemand anders negen maanden lang kan overnemen. 

Maar na mijn bevalling veranderde dit en ik dacht ‘dit wil ik nog eens meemaken!’. En plots wou ik zo snel mogelijk nog een kind (mijn hart dan toch, mijn verstand vertelde iets anders). Dat zullen wel even de hormonen geweest zijn die toen de bovenhand namen want na verloop van tijd verdween dat gevoel ook langzaam weer.

En nu zitten we dus in een twijfelfase. Het is redelijk zwaar, zo één kind. Willen we er dan écht nog wel eentje? Gaan we tevreden zijn als we het bij één kind houden? Gaat ons kind tevreden zijn als het geen broers of zussen heeft?
Hoe beslis je zoiets? Soms zou je even in de toekomst moeten kunnen kijken om te zien hoe een bepaalde keuze zou uitdraaien …

Voorlopig zal er hier nog niets gebeuren op het vlak van ‘een tweede kind’.
Al is het al maar omdat we binnen enkele weken eerst nog een tripje naar New York gaan maken! En dat wil ik toch liever niet-zwanger zijnde doen.
We kunnen dé vraag dus nog even uitstellen … (maar tot wanneer? want hoeveel tijd willen we maximum tussen twee kinderen indien er twee zouden komen? En wat als de natuur niet wil meewerken en het allemaal wat langer gaat duren…. zoveel vragen, zo weinig antwoorden)

Groetjes,

Sheena